18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARİS - MUĞLA

2004 yılına Marmaris'e Cruise bereketi

Yaz aylarını dolu dolu geçiren Marmaris, kış aylarında da limana yanaşan dev transatlantiklerle turizme 12 ay hizmet veriyor. Avrupalı zengin turistlerin uğrak yeri haline gelen Marmaris Limanı, 2005 yılında 148 dev transatlantiği ağırlamak için şimdiden sözleşmesini yaptı.

Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş., 2001 yılında özelleştirilmesinin ardından kış turizmine de öncülük ediyor. 2003 yılında 51 cruise ve 35 bin 650 yolcuyu ağırlayan Marmaris Limanı, 2004 yılında 73 cruise ile 115 bin 600 yolcuyu ağırladı. 2005 yılında Marmaris Limanı’na 148 lüks transatlantiğin geleceğini bildiren liman yetkilileri, "Marmaris’e 2005 yılında dev transatlantikler akın edecek. Aynı günde 2-3 transatlantik limana yanaşmak istiyor. Ancak biz iki transatlantiğin zorla yanaştığı limana üçüncü bir gemiyi yanaştıramayacağımız için bazı rezervasyonları iptal etmek zorunda kaldık" dedi.

Limanın genişletilmesi için gerekli iznin bir an önce verilmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, "Marmaris Limanı’nın halihazırdaki rıhtım kapasitesi, aynı anda sadece iki yolcu gemisini kabul etmeye müsaittir. Ancak son senelerde sürekli artış trendi içerisinde bulunan liman trafiği, kapasiteyi zorlar duruma geldi. Dolayısıyla limana ilave rıhtımlar yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir" diye konuştu. Genişleme için yıllardır yazışmaları sürdüren Marmaris Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin son olarak da geçtiğimiz günlerde Başbakanlık’a bir dosyayla başvurduğu öğrenildi.

Dev ölçülerdeki lüks gemilerle günübirlik Marmaris’i ziyaret eden İtalya Costa serisi gemilerle genellikle İtalyan, Fransız, Alman turistler gelirken, İsrail bayraklı cruiselerle ise İsrailli turistler geliyor. Marmaris’te kış turizmine önemli katkılarda bulunan gemiler, kışın birçok işyerinin açık kalmasını sağlıyor. Marmaris Limanı’na gelen gemilerin en önem verdikleri şey ise ISPS (International Chips and For Secret) güvenlik sistemi. 11 Eylül terör saldırılarının ardından ISPS standartlarına daha çok önem veren gemi şirketlerinin isteği doğrultusunda Marmaris Liman İşletmeciliği, 1 Temmuz 2004 tarihinde ISPS sistemine geçti. Yabancı bayraklı hiçbir gemi 11 Eylül olaylarından sonra ISPS sistemini uygulamayan limanlara yanaşmama kararı aldı. Bu sisteme göre limanlarda kapalı devre kamera sistemi, güvenlik duvarı ve üzerinde bulunması gereken caydırıcı yüksek tel örgü, alarm ve uyarı sistemi, özel güvenlik binaları ve personeli, nöbetçi kulübeleri ve gözetleme kuleleri bulunması gerekiyor.

Marmaris-İHA
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2005 Pazartesi 16:08:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?