23
Mayıs
2024
Perşembe
MARMARİS - MUĞLA

50 ton çöp ekonomiye kazandırılacak

Temiz bir çevre ve geri dönüşümü sağlanabilir malzemelerin ekonomiye kazandırılması için Marmaris Belediyeler Birliği (MARİÇ-BELBİR) ile Çevre Koruma Vakfı (ÇEVKO) arasında protokol imzalandı.

Marmaris Belediyesi’nde yapılan törenle, Marmaris Belediyesi ve MARİÇ-BELBİR Başkanı Ali Acar ile ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer arasında çöplerin geri dönüşümünü sağlayacak sistemle ilgili 3 yıllık bir protokol imzalandı.

İzmir ve Bursa’dan sonra Türkiye’de yasal mevzuata uygun 3. bölge olarak Marmaris’te gerçekleştirilecek projeyle, her yıl 50 ton, geri dönüşümlü cam, plastik metal ve kağıt kaynağından ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılacak. Marmaris, turizm kenti olması, spesifik yapısı, katı atık düzenleme ve depolama tesislerinin bulunması nedeniyle, Türkiye’de fizibilitesi yapılmış 70 belediye arasından ilk sıralara oturarak projenin uygulanması için pilot bölgeler arasına girdi.

Her yıl yaklaşık bir milyon 250 bin yabancı turistin ziyaret ettiği Marmaris’in önemli bir turizm merkezi olması ve geri dönüşümlü materyallerin fazla kullanılıyor olması nedeniyle ÇEVKO’nun teklifi üzerine Marmaris Belediyeler Birliği Başkanı Ali Acar ve ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer arasında 3 yıllığına imzalanan ambalaj ve ambalaj atık projesi protokolüyle, Marmaris’in her yıl 50 ton atığın ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

Marmaris’in çağdaş bir kent haline gelebilmesi için çalıştıklarını belirten Marmaris Belediyeler Birliği Başkanı Ali Acar, "Bu projeyle belediyeler birliğinin katı atık düzenleme ve depolama tesisinin hacim olarak yüzde 40’ını kaplayan atıklar ekonomiye kazandırılacak ve depolama alanının kullanım hacmi uzun süreye yayılacak. Ayrıca şehirden toplanan atıkları depolama alanına taşıyan araçlarda da yakıt tasarrufu sağlayacağız" dedi.

Geri dönüşümü sağlanabilir atıkların kaynağından toplanacağını ve Avrupa’da uygulanan bir sistemin Marmaris’te de yüklenici firmanın tespitinden sonra başlayacağını ifade eden ÇEVKO Genel Sekreteri İmer ise "Her atık çöp değildir. Özellikle turistlerin sıkça kullandığı, cam, metal, kağıt ve plastik ambalaj malzemeleri kaynağından toplanarak ekonomiye kazandırılacak. Bunun için yüklenici firma tespitinden sonra otel, işletme ve konutlarda bilgilendirme çalışmaları yapacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2005 Salı 17:48:08
Güncelleme :1 Haziran 2005 Çarşamba 14:09:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?