Marmaris Ticaret Odası tarafından bir süredir gerçekleştirilen “MTO 2010 Marmaris’inin neresinde” konulu toplantıları sonrasında gündeme gelen, Amos Antik kentinin turizme kazandırılması için ilk adımlar atılmaya başlandı.
Marmaris Ticaret Odası tarafından 2010 yılında daha etkili çalışmalar yapılması için bir dizi toplantı düzenlenmeye başlandı. “MTO 2010 Marmaris’inin Neresinde” başlıklı toplantılarda gündeme alınan konular tartışılarak projeler üretiliyor. Projeler kapsamında, Marmaris’e 20 km uzaklıkta bulunan Turunç beldesi sınırları içerisinde kalan tarihi Amos antik kentinin çevre düzenlemesi yapılarak kültür turizmine kazandırılmasına karar verildi. Antik kentin 2010 turizm sezonunda ziyarete açılması için güç birliğine giden Marmaris Ticaret Odası yönetimi hazırlanan projede Marmaris Müze Müdürlüğü, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, Turunç Belediyesi ve Marmaris Tanıtım ve Alt Yapı Geliştirme Birliği ile ortaklaşa proje üretti. Marmaris Müze müdürlüğü tarafından hazırlanacak ve yürütülecek olan projenin Kültür ve Turizm Bakanlığınca onaylanması sonrasında 15 Şubat tarihi ile çevre düzenlenmesi ve temizlik çalışmalarına başlanacak.
Bilimsel Danışmanlığını Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler’in yapacağı projenin tanıtımı için Amos antik kentine özel bir gezi düzenlendi. Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan, Marmaris Müze Müdür vekili Esengül Öztekin, Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Adnan Diler, Marmaris Turizm Altyapı Geliştirme Birliği üyesi Asım Geniş ve basın mensuplarının katıldığı gezide çevre düzenlenmesi yapılacak olan antik tiyatroda inceleme yapıldı.
Projenin ana destekçisi olan Marmaris Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Baysal, Marmaris turizmi için artık önemli adımlar atmanın zamanının geldiğini belirterek “Marmaris’in sosyal yaşamına kültürel alanda katkı koyacak ve ören yerlerimizi öne çıkaracak olan projelerimizin arasında olan, Antik Amos kenti çevre düzenlemesi ve yönetim planı çalışmamıza başladık. Marmaris’te ilk antik çağa ait olduğu belirtilen bin kişilik bu amfi tiyatro ve yerleşim alanını yöremiz kazandıracak olmaktan son derece mutluyuz. Burada yapacağımız çevre düzenlemesi sonrasında ilçemize gelen turistlere yepyeni bir tarihi alan sunacağız. Projenin finansal desteğinin sağlanması için AB Kültürel Miras konulu fonlardan destek alınması için girişimlerimizi de başlattık ” dedi.
15 ŞUBAT’TA ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK
Çevre düzenleme çalışmalarını yapacak olan Marmaris Müze Müdürlüğü adına bilgi veren müdür vekili Esengül Öztekin ise “Hazırlanacak olan projemizin bakanlık onayı sonrasında 15 Şubat gibi çevre düzenlemesine başlayacağız. Amacımız ilk etapta antik tiyatro alanının temizlenmesi ve gün yüzüne çıkartmak. Daha sonra yürüyüş yollarının yapılması ve bölgenin tanıtımının sağlanması. Planımız antik tiyatroyu turizm sezonuna yetiştirmek. Amos genis bir alan, Burada daha yıllarca sürecek çalışma yapılacaktır. Buda zaman içinde antik kentin tamamen ortaya çıkmasını sağlayacak” şeklinde konuştu.
HALKIMIZ BU PROJELERE SAHİP ÇIKMALI
Projenin Bilimsel Danışmanlığını yapacak olan Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise sit alanlarının korunması için en güzel çalışmasın sivil toplum örgütleri tarafından yapılacak bu tarz projeler olduğunu ifade ederek “Bölgemiz antik kent açısından oldukça zengin bir bölge. Amos’ta bu yüzlerce antik kentten sadece birisi. Bu gününe kadar buranın düzenlenmesini çok istedik ama Bakanlık tarafından ayrılan bütçeler kısıtlı olduğu için Amos antik kentinin kazı çalışması maalesef yapılamadı. Burada kazı çalışmaları yapmak çok uzun süre alacak bir proje. Bu nedenle kazıdan önce çevre düzenlemesi ile bu antik tiyatronun gün yüzüne çıkarılmasını sağlayacağız. Daha ileriki yıllarda bölüm bölüm tüm Amos antik kentini kapsamlı bir proje ile gün yüzüne çıkarabiliriz” şeklinde konuştu.
AÇILIŞ KONSERİNİ SEZEN AKSU VERECEK
MTO Yönetim Kurulu Başkanı Metmet Baysal antik tiyatronun temizlenmesi ve hazırlanması sonrasında özel bir konser ile tanıtımının yapılmasını istediklerini belirterek “Marmaris Ticaret Odası olarak İlçemize böyle özel bir antik kenti kazandırmak bize son derece gurur verecek. Turizm sezonu öncesine kadar çalışmaların tamamlanmasını sağlayacağız. 4 bin yıllık bu antik tiyatronun açılış konserini de türk pop müziğinin dev ismi Sezen Aksu ile yapmak içinde görüşme yapacağız”dedi.
AMOS ANTİK KENTİ
Kayra Uygarlığının yerleşim yerlerinden biri olan Amos Kenti Rodos Birliğinin önemli ilçelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Amos, Hellen dilinde “Ana Tanrıça Tapınağı” anlamına gelmektedir. Hellenistik dönemde Samnaios adıyla da bilinen Apollon bu kentin baş tanrısıdır. Tepe üzerine kurulan kentin etrafı 1.80 m kalınlığında ve 3.5 metre yüksekliğinde kulelerle desteklenen surlarla çevrilmiştir. Hellenistik devrinden Bizans devrine kadar sürekli yerleşim gören kentte yaklışık 4 bin kişini yaşadığı düşünülmekte. Rodos karşı yakasında birliğin bilinen üç önemli tiyatrosundan birinin bulunduğu Amos kentinde her gösteri öncesinde orkestranın ortasında bulunan sunakta şarap ve verimlilik tanrısı Dionysos adına kurbanlar sunulduğu bilinmekte. 1948 yılında George Ewart Bean tarafından yapılan kazılarla ortaya çıkarılan kentin, M.Ö 2 yüzyıla kadar giden bir geçmişi olduğu bilinmekte.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |