19
Mayıs
2024
Pazar
MARMARİS - MUĞLA

Armutalan’da sirk heyecanı

ARMUTALAN’DA SİRK HEYECANI

Marmaris’in Armutalan Beldesine sirk çadırı kurulacak. 3 gün boyunca Marmarislilerin hizmetinde olacak çadırda, Sümerliler ve Hititlerden bu yana, başta Anadolu kültürleri olmak üzere Altaylardan Balkanlara, Kafkaslardan Kuzey Afrika’ya değin çok geniş bir coğrafyayı etkileyen şenlik kültürümüzün özgün bir örneğini oluşturan geleneksel sirk sanatlarımızdan seçkiler sunulacak.

3 gün tekrarlanacak olan gösterilerin içeriğinde; cambazlık, akrobatlık, parende bazlık, taklabazlık, ateşbazlık gibi geleneksel seyirlik sanatlarının yanı sıra çağdaş akrobasi, yüksek hava gösterileri, palyaçolar ve modern koreografilerin bulunması bekleniyor. Etkinliğe ilginin yoğun olması bekleniyor.

'Circus Theatre Of Anatolia' topluluğunun kurucusu ve sanat yönetmeni Servet Yalçın yaptığı açıklamada, bilinenin aksine toplumumuzda sirk sanatlarının çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu, ancak bu değerlerin zaman içinde kaybolduğunu söyledi. Sirk ve gösteri sanatlarının somut olmayan kültür mirasımızın önemli bir unsurunu oluşturduğunu ifade eden Servet Yalçın, "Circus Theatre Of Anatolia sirk sanatlarının Anadolu'daki geleneğini temsil eden şu an dünyadaki tek topluluk. Türkiye’de profesyonel sirk sanatçısı yetiştiren bir sirk okulumuz olmadığı için Fransız Ulusal Sirk Akademisi ‘Academie Fratellini’ mezunu eğitmenlerimiz öncülüğünde genç ve dinamik bir kadro ile gösterilerimizi hazırladık. Gösterimizde her hangi bir hayvan kullanmıyoruz. Yakın bir zamanda Türkiye’de sirk ve performans sanatları eğitimi veren bir okul da kuracağız. Böylelikle bizim çocuklarımız ve gençlerimiz de profesyonelce sirk sanatları eğitimi alabilecekler ve sınır tanımayan bu sanatı Türkiye’den yola çıkarak dünyanın her tarafında uygulayabilecekler” dedi.

Yalçın, bugünkü anlamıyla sirk sanatlarının Anadolu kültürlerinde binlerce yıl yaşadığını ve en son Osmanlı dönemi boyunca da 500 yıl örgütlü bir meslek kuruluşu olarak var olduğunu ifade etti.

Kendilerini, Armutalan’a davet ederek destek veren Belediye Başkanı Muhammed Ünlü’ye ve bu organizasyonu destekleyen tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ettiklerini belirten Yalçın; “Ailelerin çocukları ile birlikte geçirebileceği en eğlenceli etkinliklerden biri olan sirk gösterilerini kendi geleneksel dokumuza uygun olarak yeniden canlandırıyoruz. Ve gösterilerimizle çoluk çocuk, dede torun yediden yetmişe herkese yaşamları boyunca unutamayacakları muhteşem bir 50 dakika vaat ediyoruz” dedi.

Belediye yanı eski dolmuş duraklarının yerine kurulacak sirk çadırında, 22 Ekim Cuma akşamı saat 18.00 ve 20.00’de ilk gösterilerini sunacak olan uluslararası sirk topluğu, “Circus Theatre Of Anatolia /Anadolu Sirk Tiyatrosu” Cumartesi ve Pazar günü de gündüz saat 14.00’de ve 16.00’da akşam ise 18.00’de ve 20.00’de sirk ve tiyatroyu bir araya getiren birbirinden ilginç gösteriler sunacak.

ARMUTALAN’DA SİRK HEYECANI
ARMUTALAN’DA SİRK HEYECANI
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2010 Perşembe 16:54:00
Güncelleme :21 Ekim 2010 Perşembe 17:11:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?