15
Mayıs
2024
Çarşamba
MARMARİS - MUĞLA

Bisiklet turizminde ilk adım atıldı

Muğla'da, "Gökova pedallarımın altında" sloganıyla yabancı ülkelerden sporcuların da katılımıyla 240 kilometrelik bisiklet turu düzenlendi. 

Muğla Bisiklet Platformu öncülüğünde Muğla Valiliği'nin desteğiyle düzenlenen bisiklet turuna Kanada, Almanya, Amerika, Avusturya ve Türkiye'nin çeşitli illerinden 82 kişi katıldı. Muğla Akyaka'da bir araya gelen sporseverler, kıyı yolundan Milas'ın Ören beldesine, ardından da Çökertme üzerinden Mazı yokuşunu geçerek Bodrum'un Mumcular beldesine ulaştı. Milas ve Bodrum'da bir gün konaklayan bisikletçiler, feribotla Datça'ya geçti. Pedal çevirerek Marmaris'e ulaşıp 240 kilometrelik turu sonlandıracak olan bisikletçiler, geçtiğimiz yaz ayında yaklaşık 300 hektarlık ormanlık alanın kül olduğu Bodrum'un Yalıçiftlik beldesi Kızılağaç köyünden geçerken yangınların doğadaki tahribatını tüm çıplaklığıyla da gördü. Tur sırasında dik yokuşlarda bazı sporseverlerin zorlandığı gözlendi.
 
Organizasyon sorumlularından Muğla Adli Tıp Şube Müdürü Dr. Bülent Savran, Türkiye'de bu kadar geniş çerçevede bir organizasyonun ilk defa gerçekleştirildiğini belirterek, "Dünyada bu tür organizasyonların örneği çok. Bisikletle uzun yol katedilerek insanlar arası kültürel işbirliğini geliştirmek, bisikletin sağlıklı yaşamdaki yerine dikkat çekmek, doğamızın güzelliğini ön plana çıkarmak adına güzel bir organizasyon oluyor. Etkinliğin ana amacı, sporun ana tema olarak kullanılarak alternatif bir turizm vasıtası olarak bisiklet turizmini öne çıkarmak. Bunu topluma önererek, hem sağlıklı bir spor dalını yapmalarını sağlamayı hem de bir turizm olayının gerçekleşmesini hedefliyoruz" dedi. 

20 bayanın katıldığı bisiklet turunda yer alan Amerikalı fizyoterapist Judy Isvan, çok iyi vakit geçirdiğini dile getirerek, "Bu organizasyon çok hoşuma gitti. Bir yenisi düzenlenirse Amerika'dan gelip bu tura katılmak isteyen birçok arkadaşım olacaktır" diye konuştu. 

Manzaranın çok güzel olduğunu ifade eden Isvan, yaz mevsiminde yangınlarda ağaçların yok olması nedeniyle çıplak kalan dağ ve tepelerin kendisine üzüntü verdiğini söyledi. Bayan Isvan'ın Türk asıllı eşi Osman Isvan da, çok olumlu izlenimler edindiğini, çok kısa süre önce bu turdan haberi olduğunu ve Amerika'dan gelerek bu tura katıldığını ifade etti. 

Alman Dr. Peter Heimann ise, çok güzel bir doğayla bisiklet turu sayesinde buluştuklarını dile getirerek, mutluluğunu ifade etti. Alman eşiyle birlikte tura katılan Necla Heimann de, diğer bisikletçiler gibi çok mutlu olduğunu belirterek, "Birçok ülkede bu tür organizasyonlara katıldık. Çok güzel dostluklar kurduk. Yurtdışındaki arkadaşlarımız, 'Türkiye'de böyle şeyler yapılmıyor mu?' diye sürekli soruyorlar. Onlara Türkiye'de de yapıldığını ve turun çok güzel geçtiğini anlatacağım. Burada sıkça yapılmasını istiyoruz ve biz de sıkça geleceğiz" şeklinde konuştu. 

Geçirdiği çocuk felci nedeniyle bir bacağı engelli olan Ümit Tosun, tur için Denizli'den geldiğini dile getirerek, "Sanırım ailem çocuk felci aşısını yaptırmamış. Ama sorun değil. Tura katılabiliyorum ve çok mutluyum. Herhangi bir zorluk yaşamıyorum. Bu organizasyondan 5 ay önce haberim vardı. 5 ay geçmek bilmedi. Sabırsızlıkla bekledim bu günü" diye konuştu. 

Bu arada bisiklet turuna Antalya'dan katılan İlknur ve Ender Alıcıoğlu çiftinin çift kişilik bisikleti dikkat çekerken, TEMA Vakfı üyelerinden de tura katılanlar oldu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2007 Cumartesi 15:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?