27
Mayıs
2024
Pazertesi
MARMARİS - MUĞLA

Çevre Gönüllüleri’nden Gül’e telgraf

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, ormanlık alanlarda maden aranabilmesi yönündeki yönetmeliğin yeniden gözden geçirilmesi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çevre ve Çalışma Bakanlığı’na telgraf çekti.

Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, 10 Ağustos'taki Bakanlar Kurulu toplantısında, Maden Uygulama Yönetmeliği'ne eklenen maddeyle ormanlık alanlarda maden aramalarına izin verilmesinin önünün açılması, Türkiye’nin en yeşil köşelerinden biri olan doğa ve tatil cenneti Marmaris’teki maden arama çalışmalarına tepki göstererek Cumhurbaşkanına telgraf çektiğini söyledi.

Söz konusu maddenin iptal edilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’na birer telgraf çeken Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, “İptal olmazsa, kararı alanların istifa etsin. Her ikisi de gerçekleşmezse, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gideceğiz” dedi.

Ormanlık alanların maden aramalarına açılmasının, ağaçsızlaşmaya ve çevre felaketlerine yol açacağını, dolayısıyla küresel ısınmaya hız kazandıracağını savunan Filiz Ersan, Cumhur Başkanı Gül ve Bakanlar Yıldız ve Eroğlu’na çektiği telgrafta şu sözlere yer verdi: “Bakanlar Kurulu’nun ormanlık alanlarda maden aranması konusunda yaptığı yeni düzenlemenin iptalini istiyoruz. Çünkü bu kararın, ormansızlaşmaya yol açacağına, küresel ısınmayı hızlandıracağına inanıyoruz. Lütfen bu vebali yüklenmeyin. Size güveniyoruz. Zümrüt yeşili ormanlarıyla dünyaca ünlü Marmaris’te 2008’de yapılan magnezyum madeni aramaları sırasında 411 kızılçamın kesilmesi ve ilçenin 41 ayrı noktasında daha maden arama izninin verilmesinin ortaya büyük tepkilere yol açmıştı. Çevreciler, vatandaşlar ve köylülerden oluşan yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı protesto yürüyüşünün de gerçekleşmesine neden olan gelişmeler mahkemeye taşınmıştı. Söz konusu davalar hala sürüyor” ifadelerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 13:16:31
Güncelleme :16 Ağustos 2009 Pazar 17:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?