26
Mayıs
2024
Pazar
MARMARİS - MUĞLA

CHP ve MHP'den Evren'e darbe!

Marmaris Demokrasi Platformu tarafından, Marmaris'te cadde, sokak, çeşme ve okullardaki Kenan Evren ve Evren isminin kaldırılması için yasal yollara başvurma kararı alındı. Kararın ardından Muğla İl Genel Meclisi'ndeki CHP Grubu, Kenan Evren ve Evren isminin sokak, cadde, çeşme ve okullardan kaldırılması için mecliste tavsiye kararı alınması için önerge verdi.  1980 ihtilalinin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, emekli olduktan sonra Marmaris Armutalan'a yerleşmiş ve burada Beyaz Ev'de 18 yıl yaşamıştı. Kenan Evren, geçen yıl aldığı kararla yaşamını İzmir'de sürdürmek istemesi üzerine İzmir Konak İlçesi Üçkuyular'daki Hava Eğitim Komutanlığı içindeki bir lojmana taşınma kararı almıştı.

CHP GRUBU ÖNERGE VERDİ
Muğla İl Genel Meclisi Mayıs ayının ilk toplantısında, CHP Grubu tarafından Muğla il genelindeki cadde, sokak ve okullardaki Kenan Evren isminin değiştirilmesi için tavsiye kararı alınması yönünde Meclis Başkanlığı'na önerge verildi. Önergede, 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren'in Marmaris'teki birçok cadde, okul ve sokaklarda ismi bulunduğu belirtilerek şöyle denildi: "Sokak ve cadde isim değişiklikleri belediyelerin, okullardaki isim değişikliği de İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisindedir. Sokak ve caddelerdeki isim değişiklikleri için İl Genel Meclisimizin temenni kararı alarak okullardaki Kenan Evren ve Kenan Paşa isimlerinin değiştirilmesi için de İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirilmesi için gereğini arz ederiz."

MHP'DEN DESTEK
Oylama öncesi mecliste grubu bulunan partilerin grup sözcülerine söz verildi. CHP Grup Başkanvekili Akın Üstündağ, "CHP grubu olarak verdiğimiz önergenin kabul edilerek gündeme alınmasını talep ediyoruz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Çağrı Alper, önergenin veriliş nedenini anlayamadıklarını belirtirken, "Biz her zaman demokrasiden yana olan bir partiyiz. Ancak bir tarafta bir dönem darbe yapan isimlerin kaldırılmasını isterlerken bir taraftan da aynı siyasi parti şu an darbe suçlaması ile yargılanan kişilerin avukatlığını yapabilmektedir. Bu bir çelişkidir" dedi.

MHP Grup Başkanvekili Coşkun Tutal ise, MHP olarak darbelere karşı durduklarını ve halen karşı olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Yargıya intikal etmiş konularda yargı kararını beklemek zorundayız. Bu okulların isminin değiştirilmesinde ciddi anlamda bir zarar görmüyoruz. Uygun kanaat belirtiyoruz."

29 OYLA GÜNDEME ALINDI
Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, mecliste grubu bulunan siyasi partilerin Grup Başkanvekillerinin görüşlerinin ardından oylama yaptı. Oylamada CHP ve MHP grubu önergenin gündeme alınması yönünde oy kullandı. AK Parti Grubu çekimser oy kullandı. Önerge, CHP ve MHP'lilerin 29 evet oyuna karşılık AK Parti'nin 14 çekimser oyla gündeme alınmasıyla kabul edildi

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2009 Salı 14:43:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?