15
Mayıs
2024
Çarşamba
MARMARİS - MUĞLA

Gazetecilerden ilginç protesto

Marmaris ilçesinde, Kanal 48 televizyonu ve Çağdaş Marmaris Gazetesi'nin mühürlenme olayına tepki gösteren gazeteciler belediye binasına yürümek istedi. Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, eylemin Toplantı ve Yürüyüş Kanunu'na aykırı olduğu gerekçesiyle gazetecilerin yürümelerine izin vermedi.

18 Ekim'de Kanal 48 Radyo ve Televizyonu'nun bulunduğu binayla, Çağdaş Marmaris Gazetesi, Marmaris Belediyesi tarafından mühürlenmişti. Mühürleme sırasında belediye görevlileri ile tesis sahipleri ve bazı gazeteciler arasında arbede çıkmıştı. Muğla 1. İdare Mahkemesi kararıyla mühürlenen yerler iki gün sonra açılmıştı.

İlçede görev yapan gazeteciler, bugün bir araya gelerek yaşananlara tepki göstermek istedi. Atatürk Heykeli önünde toplanıp bir kilometre uzaklıktaki belediyeye giderek ellerindeki kurşun kalemlerini kırarak gösteri yapmayı kararlaştıran gazeteciler, Hakkari Dağlıca'da 12 askerin şehit edilmesi üzerine "Ülkenin yas tuttuğu bir dönemde kendi hakları için tepki göstermenin yanlış olduğu" görüşünde birleşerek eylemi erteleme kararı almışlardı.

Gazeteciler daha önce erteledikleri eylemi bugün gerçekleştirmek için Saman İskelesi'nde buluştu. Yakalarında siyah kurdeleli üzerinde "18 Ekim Marmaris Basınının Kara Günü" yazılı rozet takan basın mensupları, polis kordonu altında belediyeye yürümeye hazırlandı. Kaymakam Cemalettin Özdemir de gazetecilere, bir kamu kurumuna gösteri amaçlı toplu halde yürümenin yasal olmadığını söyledi. Eylemin, Toplantı ve Yürüyüş Kanunu'na uymadığını belirten Kaymakam Özdemir, aksi takdirde polisin müdahale edebileceğine dikkat çekti. Kaymakamın sözlerini aralarında değerlendiren gazeteciler, toplandıkları Saman İskelesi'nde tepkilerini göstermeye karar verdi. Gazete Marmaris'in sahibi Ahmet Altınöz, kemanıyla cenaze marşını çalarken, Marmaris Life dergisinin sahibi Murat Ersan da basın açıklamasını okudu. Murat Ersan, belediyenin mühürleme işlemlerinin anayasa tarafından güvence altına alınan basın haklarını hiçe saydığını söyledi.

Basın açıklamasının ardından gazeteciler ellerindeki kurşun kalemleri kırarak yere attı. Çevreye duyarlı gazeteciler kırılan kalemleri tekrar toplayarak dağıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2007 Salı 17:02:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?