18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARİS - MUĞLA

Güneş enerjisiyle yemek

Marmarisli elektrik mühendisi Yaman Yılmaz, güneş ışığını yansıtarak yemek pişirmeye yarayan ve ilk bakışta uydu çanağına benzeyen bir düzenek geliştirdi. Güneş ışığından faydalanarak yemek pişiren Yılmaz, "Bundan sonra tüpgaza avuç dolusu para vermeye paydos" dedi.

Günnücek mesire alanındaki deniz kıyısında buluşunu sergileyen elektrik mühendisi Yaman Yılmaz, güneş ışığının yansıması sonucu elde ettiği ısıyla tencerelerin kısa sürede masrafsız bir şekilde kaynayacağını ileri sürdü. Uzun süredir alternatif enerjiler üzerine çalıştığını ifade eden Yılmaz, "Tüpgazsız ve hiçbir yakıt kullanmadan, güneş ışığının yansımasından faydalanılarak, çanak içerisine konulan tencerede yemeği pişirebiliyoruz. Güneş ışığını kısa bir sürede ısıya çevirebilen bu sistemle, güneşli olmayan bir havada bile 15-20 dakikada yemek tenceresi el değmeyecek kadar sıcaklık noktasına ulaşıyor" dedi.

Buluşunun çok basit bir düzeneğe sahip olduğunu söyleyen Yılmaz, "Tüpgaza verilen para göz önünde bulundurulacak olursa, bu düzenek 5-6 ay gibi kısa bir zamanda masrafını çıkartıyor" diye konuştu.

Güneşli bir havada elde edilen ısı enerjisiyle tencerenin kısa bir sürede kaynayacağını da ileri süren Yılmaz, "Bu düzeneği çok rahat bir şekilde evinizdeki balkonunuza kurabilirsiniz. Bu düzeneği ilk olarak biz düşündük. Patenti bize ait; ama herkes bunu rahatlıkla oluşturabilir. Çanağın iç çevresini kaplayan, alüminyum benzeri özel bir metaldir. Işığı çok çabuk iletebilen bir özelliğe sahip. Bu düzeneğin en fazla maliyeti 350-400 YTL civarında" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Haziran 2005 Salı 12:58:18
Güncelleme :17 Haziran 2005 Cuma 16:05:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?