18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARİS - MUĞLA

Işıkara: Marmara depremi yaklaşıyor

PROF.DR. AHMET METE IŞIKARA:

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara, "Ne zaman İstanbul'da depremi yaşadık o zaman irkildik" dedi.

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Eski Müdürü, Kızılay Onursal Başkanı Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara Marmaris'e geldi. Kızılay Marmaris Şubesi'nin davetlisi olarak Marmaris'e gelen Işıkara, Grand Mares Otel de "afet ve sonrasında hazırlık" konulu bir konferans verdi. Konferansı Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat, Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan'ın yanı sıra öğrenciler de takip etti.

Elazığ'da yaşanan depremin ardından bölgede incelemeler yaptığını söyleyen Işıkara, şöyle konuştu: "Elazığ deprem bölgesini gezerken tüylerim ürperdi. Yıkılan evlerin taşlarının arasında harç olmayan ve birbirine geçmeli duvar örülmüş. Altı büyüklüğündeki depreme bu evler dayanamamış. Harç kullanılan evler çok az hasara uğramış. Depremin ardından Türk Kızılayı olay yerine iki saatin ardından giderek vatandaşlara gerekli müdahaleyi yaptı. Benim tüm vatandaşlardan bir isteğim var. Ne olur deprem bölgesine gitmesinler. Yakınınız, akrabanız olabilir ama gitmeyin. Çünkü deprem bölgesine gidecek yollar tıkanmış. Yardımlar deprem bölgesine ulaştırılamıyor."

Kızılay Onursal Başkanı Işıkara, deprem ve sonrasında ne yapılması gerektiğiyle ilgili de şunları söyledi: "Ne zaman İstanbul'da depremi yaşadık o zaman bir irkildik. Ondan sonra biz deprem ülkesinde yaşıyoruz' denildi. Benim en çok kırıldığım 1999 depreminden 3-4 sene önce birçok medya grubuna gittim, Kandilli Rasathanesi'ne ait broşürleri Pazar ilavesinde topluma dağıtın dedim. O koskoca genel yayın yönetmenleri bana 'Depremi nereden çıkarıyorsunuz? İstanbul'da deprem mi olur? dedi. O denli cahildirler."

Prof.Dr. Işıkara, o genel yayın yönetmenlerinin depremden sonra broşürlerin peşinden koştuklarını ama kendisinin vermediğini söyledi.

17 Ağustos 1999 depreminde çok acı bir tablo ile karşı karşıya kalındığını ifade eden Işıkara, sözlerini şöyle tamamladı: "Bilgilendirme çalışmasına sahip çıkmadılar. Marmara'da er ya da geç büyük bir deprem olacak. Gün be gün yaklaşıyoruz. Potansiyel var. Kimse kendi yaşadığı mekana güvenmiyor."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2010 Cuma 17:54:01
Güncelleme :9 Nisan 2010 Cuma 19:53:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?