19
Mayıs
2024
Pazar
MARMARİS - MUĞLA

Kaynaktan su içecekler

Marmaris İlçesi’ne bağlı Çamlı Köyü yakınına baraj yapılınca, 4 kilometre ötedeki kaynak sularını taşıyan içme suyu hattı sular altında kaldı, bir süre sonra da borular patladı. Susuzluğa mahkum olan ve belediye birliğinin ‘Size barajdan arıtılmış su satalım’ teklifine karşı çıkarak bedava olan kaynak suyunu isteyen Çamlı köyü sakinleri, muradına erdi. 1 yıldır kuyulardan ve civar köylerden su temin eden Çamlı ile bitişiğindeki Kleopatra Adası’ndaki tesislere, burunlarının dibindeki baraj yerine 4 kilometre ötedeki kaynaktan su getirecek ihale onaylandı.

Marmaris'e bağlı Çamlı Köyü ile bitişiğindeki Klepatra Adası’nda yer alan tesislere içme suyu sağlayan boru hattı, 30 Mayıs 2005’te faaliyete geçen Marmaris ile Beldibi, Armutalan, İçmeler ve Turunç beldelerinin içme suyu ihtiyacını karşılayacak Koçaalan Deresi üzerine kurulu Marmaris Barajı’nın suları altında kaldı. Borular, 2007 yılının Kasım ayında da patlayınca Çamlı köylüleri ve Kleopatra Adası’ndaki tesisler, susuzluğa mahkum oldu. Yaklaşık 1 yıl boyunca kuyulardan çektikleri ve civar köylerden tankerlerle getirdikleri suyla ihtiyaçlarını karşılayan Çamlı köyü sakinleri, Marmaris Belediyeler Birliği’nden (MARİÇ- BELBİR) hattın yenilenmesini talep etti.

Ancak belediye birliği, köylülere,“Size barajdan arıtılmış su satalım” önerisini getirdi. Tepki gösteren Çamlı sakinleri ise doğal kaynaktan yıllarca bedava kullandıkları suyun yeniden kendilerine verilmesini istedi. Bunun üzerine birlikle köylüler arasında inatlaşma başladı. “Yıllarca içtiğimiz sağlıklı ve bedava olan suya neden para verelim” diyen Çamlı Köyü Muhtarı Özkan Kalkan ile MARİÇ- BELBİR Başkanı ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar arasında söz duellosu kaymakamlık ve özel idare yetkilerinin araya girmesiyle sona erdirildi. Belediye birliği, Marmaris Barajı’nın yakınından geçirilecek 3 bin 800 metre uzunluğundaki hattan içme suyu sağlayacak projeyi kabul etti. Önceki günlerde çıkılan, ihaleyi 180 bin YTL bedelle Koran İnşaat kazandı. İhale bedelinin 100 bin YTL’sinin MARİÇ- BELBİR, 80 bin YTL’sinin ise KÖYDES Projesi kapsamında kaymakamlıkça karşılanması kararlaştırıldı. 120 gün içerisinde tamamlanması hedeflenen içme suyu hattıyla, Çamlı Köyü ve Kleopatra Adası’na saniyede 12 litre su sağlanacağı bildirildi.

Kararı sevinçle karşıladıklarını belirten Çamlı Köyü Muhtarı Özkan Kalkan, “Köyümüz 245 hane ve 718 nüfusa sahip. Bir yıl boyunca büyük sıkıntı çektik. Kleopatra Adası'daki, Devlet Planlama Teşkilatı (DTP) tesisleri ile 3 otel, 6 restoran da ciddi zorluklar yaşadı. Çoğu zaman suyu parayla tankerlerle getirdik. 21'nci Yüzyıl'da böyle bir sıkıntı çekmek gerçekten çok ayıptı. Sonunda belediye birliği yetkilileri ile anlaşma sağlandı. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Artık doya doya kaynak suyumuzu içebileceğiz” dedi.

MARİÇ- BELBİR Genel Sekreteri Tamer Savran ise “Çamlı köylüsüne yaptığımız iyiliği kimse yapmaz. Artık barajın yanından döşenecek borularla kaynak suyu köye ve adaya taşınacak. Hayırlı olsun” diye konuştu. (dha)

Radikal
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2008 Pazar 10:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?