20
Mayıs
2024
Pazertesi
MARMARİS - MUĞLA

Maden arama çalışmaları durduruldu

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Osmaniye köyünde bir firma tarafından yürütülen manganez arama çalışması, köy muhtarlığının şikayeti üzerine Marmaris Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından geçici olarak durduruldu. 

Marmaris'e bağlı Osmaniye köyü Kız Mezarlığı mevkiinde bir firmanın manganez arama çalışmaları sırasında, maden ocağına yol açmak için ağaç kesmesi çevredeki köylülerin tepkisini çekti. Firma tarafından yaklaşık 1 km uzunluğunda ve 5 metre enindeki yol için ağaç kesilmesine karşı çıkan köylüler, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak durumun tespitini istedi. Bu arada gelişmeleri duyan çevreciler, Osmaniye'ye gelerek köylülere destek verdi. Yol çalışmasını engellemek isteyen çevreci ve köylüler, iş makinesinin önüne geçerek çalışmaları bir süreliğine durdurdu. Firma çalışanları ile köylüler arasında tartışma yaşandı. Olayda, Turunç beldesinden gelen jandarma ekipleri, bölgede güvenlik önlemi aldı. Olayın yaşandığı sırada Sulh Hukuk'tan gelen 6 kişilik heyet, yol yapımının devam ettiği alanda bir saat incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından, çalışmaların tedbirli olarak askıya alındığı ve çalışmaların durdurulduğu açıklandı. 

Çevre Gönüllüleri avukatlarından Ahmet Hür, hakimin, bilirkişi raporunun hazırlanması ve değerlendirilmesinden sonra kesin kararın verileceğini ifade ettiğini, bu zaman zarfı içerisinde maden çalışmalarının geçici olarak durdurulduğunu söyledi. Çevreciler ile köylüler, sevinçle karşıladıkları kararı önce alkışlarla sonra da "Dağ Başını Duman Almış" marşını söyleyerek kutladı. 

Firma yetkilileri ise alınan karara saygılı olduklarını ancak tüm işlemlerini yasal çerçevede ve ruhsatlı gerçekleştirdiklerini, bu sebeple kendilerinin de durdurmanın iptali için bir üst mahkemeye başvurabileceklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Mart 2008 Perşembe 12:07:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
behcet keleş IP: 85.98.155.xxx Tarih : 10.03.2008 20:39:48

biz akıllanmayacağız herhalde bergamada köylüleri kışkırtıp altın çıkarılmasını önleyen ve bunu organize eden almalar gibi bu madeninde çıkarılmasını istemeyen dış mihraklar olmasın biraz akıllı davranmamız gerekmiyormu diye soruyorum bu çevrecileride oldum olası anlayamadım gerçi