22
Mayıs
2024
Çarşamba
MARMARİS - MUĞLA

Marmaris'de deprem tatbikatı

Marmaris Kaymakamlığı tarafından Marmaris'te 6,5 şiddetinde deprem meydana geldiği senaryosuna göre hiç kimsenin haberi olmadan ani bir tatbikat düzenlendi. Afet yeri olarak belirlenen Beldibi Futbol Sahası'ndaki deprem yerine görevliler intikal ederek önlemlerini aldı. 

Senaryoya göre tatbikat şu şekilde gerçekleşti: Sabah 10:45 sıralarında Sivil Savuna Müdürü, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü, Kızılay Derneği Başkanı ve basın mensuplarını makamına çağırıp, cep telefonlarını alan Kaymakam Cemalettin Özdemir, Beldibi Futbol Sahası'nda 6,5 şiddetinde deprem olduğunu bildirdi.

Gazeteciler olay yerine hareket ederken, Sivil Savuna Müdürü Güler Tok, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ercan Akgül ve Kızılay Derneği Başkanı Mustafa Ayaz ise yoldan geçen bir aracı durdurarak harekete geçmesi gereken kurumları tek tek gezerek depremi ve meydana geldiği yeri iletti. 

Afet yerine ilk olarak depremin oluş saatinden 20 dakika sonra saat 11:05'te Sivil Savunma Müdürlüğü Haberleşme Sorumlusu amatör telsizci Mahmut Yaşar Taşdemiroğlu geldi. Haberleşme sorumlusunun ardından sırasıyla 11:14'te Beldibi Belediyesi Fen İşleri ekipleri, 11:15'te Marmaris Belediyesi İtfaiye ekipleri, 11:17'de Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, 11:20'de Marmaris Belediyesi Fen İşleri ekipleri, 11:29'da Armutalan Belediyesi Fen İşleri ekipleri, 11:30'da polis ekipleri, 11:32'de İçmeler Beleidyesi Fen İşleri ekipleri, 11:35'te Jandarma ve Telekom ekipleri, 11:40'da Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve Kriz Masası Görevlileri, 11:45'te Şoförler Odası Ambulansı, 11:55'te 112 Acil Servis Ambulansı, 12:10'da Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü, 12:15'de Bildibi Belediye Başkanı İdris İspirli, 12:18'de İçmeler Belediye Başkanı Yavuz Çokberkit ve 12:20'de ise Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir deprem alanına intikal etti. 

Afet Acil Yardım Planı'na göre olay yerinde olması gerekenlerin yoklamasını yapan Kaymakam Özdemir, "Böyle bir afet anında ilk olarak görevliler olay yerine gelir. Kriz masası oluşturulur. Kriz buradan yönetilir. Afet anında 18-65 yaş arası bütün erkekler Kaymakamlığın emrindedir. Kriz anında Kaymakamlık her türlü özel işyerine el koyar. Alınan malzemeler tutanakla teslim alınır afet sonrası devler parasını öder. Biz kimseyi korkutmak istemiyoruz ama Marmaris 6 şiddetindeki bir depreme açık bir yer. Sivil Savunma Günü olan 28 Şubat'ta bir tatbikat daha yapacağız. Eksikleri görmek için böyle bir ani tatbikat yapıyoruz. Gördük ki Marmaris depremden korkulacak bir yer değildir" dedi. Kaymakam Özdemir, daha sonra İstanbul ile kurulan telsiz bağlantısı ile konuşarak haberleşme hattını kontrol etti.
Tatbikatta; Afet Acil Yardım Planı'nında yer alan isimlerin güncel olmadığı, haberleşmenin daha sağlıklı olması için ilgili kurumlarda telsiz olması gerektiği tespit edildi.
 
Deprem alanına görevlilerin geç gelme nedeni olarak ise kriz masası görevlilerinin kurumları tek tek gezerek haber vermek zorunda kalmasından kaynaklandığı kaydedildi. Olası bir depremde bu aksaklığın, depremi herkesin aynı anda hissedeceğinden ortadan kalkacağı belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 19:43:15
Güncelleme :5 Şubat 2007 Pazartesi 19:48:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
siina IP: 85.100.101.xxx Tarih : 18.03.2007 15:35:53
eyt be o günü hiç unutmam ben de orada görevdeydim