18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARİS - MUĞLA

Marmaris'te panik

Deniz suyunun Marmaris’te 1 metre, Gökova’da ise 5 metreye yakın çekilmesi, vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oldu. Son bir ay içerisinde iki defa sallanan Muğla bölgesinde halk panik içinde.

Güney Asya’da meydana gelen depremin ardından Marmaris ve Gökova’da deniz suyunun çekilmesi korku ve paniğe neden oldu. Son bir ay içerisinde iki defa sallanan Muğla bölgesinde suların çekilmeye başlamasını, daha büyük bir deprem olacağına bağlayan vatandaşlar, uzmanlardan ve yetkililerden bilgi almaya çalışıyor. Marmaris Kaymakamlığı’nı sabah saatlerinden itibaren aramaya başlayan Marmarisliler, su çekilmesinin normal olduğu haberini aldı.

Sürekli uzmanlardan bilgi alan Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, vatandaşları sakin olmaya davet ederek, "Marmaris’te 1 metreye yakın bir çekilme var. Ancak bu ölçüm sonucu bir tespit değil, çıplak gözle böyle bir yorum var. Gökova’da bundan daha fazla olduğu gözleniyor. Geriye dönük bir araştırma yaptığımızda görüyoruz ki, buna benzer su çekilme olayları yaşanmış. Bunun deprem zamanı ya da deprem öncesi ile ilgisi olmadığını görüyoruz. Bu çekilme daha sonra tekrar normale dönecek doğal bir şey" dedi.

Su çekilmesinin hem atmosferik hem de deniz bilimi ile ilgili bir konu olduğunu vurgulayan Kaymakam Özdemir, "Deniz bilimi ile ilgisi denizlerde, okyanuslarda akıntılar var, hareketler var. Dünyanın kara bölümünde nasıl hareketlenmeler var ise, denizin altında da benzer hareketler var. Uzmanlara göre denizlerin altındaki akıntılar yön değiştirebiliyor. Bu da kıyılarda bu gibi çekilme ya da su artışına neden olabiliyor" diye konuştu.

Su çekilmesinin deprem ya da tsunami ile bir alakasının olmadığının altını da çizen Özdemir, şunları söyledi:

"Bunun depremle, tsunami ile ilgisi yok. Tabi bu su çekilmesinin iklimle de ilgisi olabilir. Görüldüğü gibi uzun bir süredir Marmaris’te bahar havası yaşanıyor. Fazla yağmur yağmadı. Diğer yıllarla kıyasladığımızda düşen yağmur oranı baya az. Çekilme bundan da kaynaklanabilir. Ama tabi ki çekilmeyi sadece buna da bağlamak doğru olmaz. Marmaris’te 40 yıldır balıkçılık yapan, denizi avucunun içi gibi bilen insanlar var. O insanlara sorduğumuzda, bu tür çekilmeleri zaman zaman gördüklerini ifade ediyorlar. Bunun deprem ya da tsunami ile bir alakası yok."

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 14:56:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?