18
Mayıs
2024
Cumartesi
MARMARİS - MUĞLA

Milli Eğitim Çalıştay’ı başladı

MİLLİ EĞİTİM ÇALIŞTAY’I MARMARİS’TE BAŞLADI

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Ve Eğitimi Genel Müdürlüğü’nün Terbiye Kurulu Başkanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı işbirliğinden düzenlediği “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ve Öğretmenliği Çalıştayı” Marmaris Gren Nature Otelde başladı.

3 gün sürecek çalıştaya Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, Milli eğitim Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Merdan Tufan, Muğla İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan ve Marmaris Kaymakamı A. Serdar Polat da katıldı.

T ürkçe’nin Dünya dili olması konusunda çalışmalar yaptıklarını belirten Milli eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey; “Dünyada; Birleşmiş Milletler verilerine göre 165 milyon, Türk Dil Kurumu’na göre de 220 milyon insan anadil olarak Türkçe konuşmaktadır. Türkçe; Çince, İngilizce, İspanyolca ve Hintçe’nin arkasından en büyük ve yaygın dil karakterine sahiptir.Diğer yandan, Avrupa Birliğine üyelik süreci ile birlikte Türkçe öğrenimine talep her geçen gün artmaktadır. Başta Almanya olmak üzere bazı ülkelerde Türkçe, ortaöğretim kurumlarında öğretilmesi planlanan yabancı diller arasına alınmaktadır. Birçok ülkede Türkoloji kürsüleri açılmakta, var olan kürsüler canlandırılmakta ve Bakanlığımızdan okutman talep edilmektedir. Ayrıca Avrupa Konseyi Dil Dosyası ve Dil Pasaportu çalışmaları sürdürülmekte, Türkçe Dil Öğretimi ve Dil Pasaportu ile ilgili öğretim ve derecelendirme gündeme gelmektedir.Yine yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza, ana dillerini öğretmek için 1977 yılından beri Bakanlığımızca öğretmen görevlendirilmektedir.Son yıllarda gerek Ülkemizden yurt dışına, gerekse diğer ülkelerden ülkemize çeşitli nedenlerle nüfus akışı hızlanmıştır. Bu durum, Türkçe’nin yabancı dil olarak öğrenilmesi ihtiyacını doğurmuş ve Türkçe öğrenme talebini artırmıştır.Türklerin yurt dışında yoğun olarak yaşadığı yerlerde ikinci, üçüncü kuşak çocuklarımızın Türkçe öğrenmelerini, yabancılara da yabancı dil olarak Türkçe’nin öğretilmesi için, bu alanda nitelikli öğretmen yetiştirilmesi gereği ortaya çıkmış ve bir ön çalışma yapılması zorunlu hale gelmiştir” diye konuştu

YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARA TÜRKÇE DERSİ

Gurbetteki vatandaşlarımıza ve yabacılara da Türkçe Eğitimi vermek için çalışmalar yapıldığını kaydeden Balıbey sözlerine şöyle devam etti; “Türkçe’nin yurt dışındaki Türk çocuklarına anadil ve yabancılara da yabancı dil olarak öğretilmesi, bu bağlamda mevcut durumun detaylı bir şekilde ortaya konulması, yeterli, etkili ve sistemli bir yöntemin tespiti ve politika oluşturulması amacıyla, Genel Müdürlüğümüz koordinesinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ve Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı işbirliğinde; Bakanlığımız, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşacak yaklaşık 80 kişinin katılımıyla 5, 6 ve 7 Nisan 2010 tarihlerinde üç gün süreyle “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi ve Öğretmenliği Çalıştayı”nın yapılması ve çalıştay giderlerinin Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı’nca karşılanacak.

MİLLİ EĞİTİM ÇALIŞTAY’I MARMARİS’TE BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 12:47:03
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 19:16:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?