17
Mayıs
2024
Cuma
MARMARİS - MUĞLA

Muğla: Marmaris'te 'netekim' krizi büyüyor

78’liler Vakfı tarafından 12 Eylül 1980 darbesinin yıldönümünde, darbeyi gerçekleştiren 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in yaşamını sürdüğü Marmaris’te yapılması planlanan "Bu Festival Başka Festival Netekim" festivaliyle ilgili tartışmalar sürüyor. Festivale Marmaris Belediyesi’nin ev sahipliği yapacağı yolundaki haberler üzerine yazılı açıklama yaparak organizasyonda yer almadıklarını açıklayan Belediye Başkanı Ali Acar’dan sonra Kaymakam Cemalttin Özdemir’de bir açıklama yaptı. Ali Acar’ın yazılı açıklaması, başta MHP olmak üzere AK Parti ve DYP’lileri tatmin etmezken, MHP ile 78’liler Vakfı arasında karşılıklı söz düellosu başladı.

MHP Marmaris İlçe Başkanı Çelik Kınay, Marmaris’te sağcısı ve solcusu ile herkesin barış ve kardeşlik içerisinde yaşadığını dikkat çekerek, "Bu organizasyonun amacı bölücülüğü hortlatmaktan başka bir şey değildir. Marmaris ideolojik kavgaların yapılacağı bir yer değildir. Darbe Marmaris’te olmamıştır ve darbe nedeniyle Marmaris’te hayatını kaybeden hiçbir vatandaş yoktur. Bu organizasyon Marmaris’teki kardeşlik ortamına gölge düşürür ve turizme zarar verir. Böyle bir festival Marmaris’te yapılmamalıdır. Biz bu organizasyonu yaptırmamakta kararlıyız. Gerekirse ilçe girişine binlerce insan yığar barikat oluştururuz. Sokaklarda protesto yürüyüşü gerçekleştirir, barış ve kardeşlik ortamını bozmaya yönelik bu organizasyonu önleriz" dedi.

78’liler Vakfı yetkilileri ise organizasyonla ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ve festivalin gerçekleştirileceğini belirterek, "Bizim amacımız 1980 darbesinde yaşanan acıları sanatsal etkinliklerle bir kez daha gündeme getirmektir. Marmaris Belediyesi bize festival için Amfi Tiyatro, Marmaris Kalesi ve MARTAV Salonu’nu tahsis etti. Etkinliklerimizi ne pahasına olursa olsun yapacağız. MHP İlçe Başkanı boş yere kendisini yoruyor. Festivale engel olmaları mümkün değil. 1980 darbesini konserler, tiyatro oyunları, sergiler ve sinema gösterileri ile hatırlatıp, 12 Eylül’ü yaşayanlar olayları anlatacak" diye konuştular.
Festivalle ilgili tartışmalar sürerken Kaymakam Cemalettin Özdemir de konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Konuyla ilgili gelişmeleri basından takip ettim. Bize bu konuda şu ana kadar resmi bir başvuru yapılmadı. Belediye Başkanı ile görüştüm ve organizasyonda yer almadıklarını, sadece yer tahsis ettiklerini belirtti. Basından takip ettiğim tartışmalar doğrultusunda bu organizasyonun adına ne kadar festival dense de, ne anlama geldiğini biliyoruz. Festival adı kullanılsa bile ideolojik amaçlar kokuyor. Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda yaşanan siyasal olaylarla ilgili bir organizasyon. 12 Eylül darbesi Marmaris’te yapılmadı ve 78’liler Vakfı’nın Marmaris’te ne bir organizasyonu var, ne de bir şubesi. Marmaris gibi sevgi ve huzur şehrinde böyle faaliyetler yapılmak istenmesi manidardır. En önemlisi Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş, konumu itibariyle yıllardır Türkiye ve Marmaris halkının saygı ve sevgisini kazanmış değerli devlet büyüğümüz Kenan Evren’i hedef alan subjektif tavırlar Marmaris’te zemin bulamaz ve destek göremez. Bizim devlet geleneğimizde devlet büyüklerimize karşı saygı ve sevgimiz vardır. Onlara yönelik saldırgan tutum ve davranışlara engel olur ve karşı çıkarız. Bu tür ideolojik hareketlere sempati duymamız ve kucak açmamız beklenemez. Biz hiçbir ideolojik içeriği olmayan, sadece sanat ve kültür etkinliklerine her zaman destek oluruz."
Uzun süredir Marmaris dışında bulunan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, bu güne kadar organizasyon ve tartışmalarla ilgili yorum yapmaktan kaçınırken, festivalle ilgili düşünceleri merak ediliyor. Marmarisliler ise organizasyonla ilgili olarak böyle bir festivalin yapılmasını istemediklerini belirtiyorlar.

iha-muğla
Yayın Tarihi : 24 Ağustos 2004 Salı 00:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?