19
Mayıs
2024
Pazar
MARMARİS - MUĞLA

Netekim Krizin'de son durum

Marmaris’te, 11-12 Eylül tarihlerinde 78’liler Vakfı’nca yapılması planlanan "Netekim" festivaliyle ilgili olarak Pir Sultan Abdal Derneği’nde bir basın açıklaması yapan Celalettin Can, festivalin renkli, çok sesli ve çoğulcu demokrasi anlayışının yerleştirilmesine katkı sağlayacağını iddia ederek, "Marmarisliler ile birlikte buradan tüm Türkiye’ye anlamlı mesajlar verilecektir.

Marmaris’teki tüm sorumlu ve sağduyulu kişi ve kurumlara da düşen, bu etkinliğe destek vermektir. Marmaris’teki mülki amir ve yetkililerin Anayasa’da güvence altına alınan ifade özgürlüğüne engel olmayarak, yasal çerçevede etkinliğimizin güvenliğini sağlayacaklarına inanıyoruz. 7 kişilik tertip komitesi oluşturduk ve Pazartesi günü resmi başvuruyu yapacağız. Bizim görevimiz Türkiye’de demokrasinin önünü açmak. Demokrasinin önünde en önemli engel olan darbe rejimi üyelerinin tasfiye edilmesini sağlamak. Demokrasinin önünün açılması için darbe rejiminin, anayasasıyla, yasalarıyla derin devletiyle ortadan kalkması gerekiyor. Marmaris’i seçmemizin nedeni ise birazda malum şahsın ve ’netekim’ ismiyle sembolize olmasıdır. Sonuçta o da bir insandır. Bu ülkede önemli olan 12 Eylül’ün bütün sonuçlarının, darbe rejiminin sonuçlarının ve militarizmin ortadan kalkmasıdır ve demokrasinin hakim olmasıdır. Yoksa Kenan Evren’e ve ’netekim’e karşı özel bir tavır değildir bizim yaptığımız. Sembolize bir tavırdır" dedi.

Festivalde belediye ile işbirliği yapılmadığını, sadece belediyenin kendilerine yer tahsisinde bulunduğunu belirten Can, "Bu ülkede 12 Eylül darbesinin yapılması 5 bin kişiye mal oldu. Evren bunu kendisi açıkladı. Sadece solcular değil, sağı ile solu ile 5 bin kişiye mal oldu darbe" diye konuştu.

Basın mensuplarının "Organizasyonda yer alacak olan isimler arasında bölücülükten yargılananlar da var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Can, "Efendim bu ülkede Demirel, Ecevit ve Recep Tayyip Erdoğan da yargılandı. Menderes asıldı bu ülkede. Demokrasi mücadelesi bu ülkede mayınlı tarlada yürümeye benziyor. Başbakan olan yarın ipe gidebilir. Özal, ’kelle koltukta yürüyorum’ dedi. Bu festival, ülkede bir daha başbakanlar asılmasın, darbeler yapılmasın, 16 yaşından küçükler asılmasın diye yapılıyor. Biz pekala sorunlarımızı sağcısıyla solcusuyla ve Müslüman’ıyla oturup çözeriz. Ama dış güçler ve karanlık güçler karışırsa ve bizi birbirimize vurdururlarsa çözemeyiz" şeklinde konuştu.

Celalettin Can, "Kenan Evren’i festivale davet edecek misiniz?" sorusunu ise "Etmeyeceğiz ama gelirse de karşılarız. Zaten etsek gelemez, çağırıp da zor durumda bırakmayız. Hiç hoş olmaz" diye cevaplandırdı.

Organizasyon Komitesi Başkanlığı’nı CHP İlçe Başkanı Avukat Mehmet Hasbioğlu’nun üstlendiği festivali CHP, ÖDP, SHP, DEHAP, Özgür Parti, İHD, Pir Sultan Abdal Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Eğitim-Sen, 78’liler Vakfı Girişimi ve Muğla Kooperatifler Birliği’nin desteklediği belirtildi. Festivale ayrıca Güler Kazmacı, Akın Birdal, Oral Çalışlar, Hüsnü Öndül, Ataol Behramoğlu, İkbal Kaynar, Fehmi Işıklar, Sıtkı Uyar, Handan Koç ve Rasim Öz gibi çok sayıda ünlü isim katılacak.
Bu arada, 11 Eylül Cumartesi günü saat 13.00’de festival yürüyüşü ile başlayacak olan etkinliklerde çeşitli sergiler, "Darbeciler Nasıl Yargılanmalı" adlı panel, "11 Eylül 1973 Sentiago’da Yağmur" adlı film gösterisi, "Eylül Fırtınası" adlı film gösterisi, "Tanıklar" adlı panel ve çeşitli konserler de yer alıyor.

iha-marmaris
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2004 Cumartesi 00:21:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?