27
Mayıs
2024
Pazertesi
MARMARİS - MUĞLA

'Ormanlar kiraya verildi' iddiası

Marmaris Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Filiz Ersan, dünyada eşi benzeri olmayan türdeki Sığla ağaçlarını barındıran Günnücek Ormanları'nın bir tüccara kiraya verildiğini öne sürdü.

Filiz Ersan, geçen yıllarda olduğu gibi 2009 yaz sezonunda da turizm gönüllüsü olarak çalışacaklarını ayrıca belirtti. Marmaris Öğretmen Evi'nde bir araya gelen Marmaris Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri, 2009 yazında da çevreyi koruyacakları ve bu konuda da herkese örnek olacakları yönünde ant içti.

Muğla Valiliği'nin kendilerine "turizm gönüllüsü" yetkisini verdiğini belirten Filiz Ersan, turizme katkı sağlamak için yaz sezonunda yoğun çalışacaklarını ifade etti. Daha sonra çevre bilinci ve çevre ahlakı konusunda bilinçlendirme, bilgilendirme faaliyetlerini yürüteceklerini belirten Ersan, şunları söyledi:

"Tüm Marmaris'i, köyler dahil bölgelere ayırıp karış karış gezerek kontrol edeceğiz. Turisti rahatsız edenleri, görüntü, gürültü kirliliği yaratanları, fotoğraflarla, görüntülerle belgeleyip dosya haline getirdikten sonra yetkililere ileteceğiz. İnsana, turiste, doğaya saygısı olmayanların cezalandırılmasını sağlayacağız. Sezon boyunca koy ve deniz dibi temizliği yapılmasına öncü olacağız. Çevre konusunda kamuoyu oluşturmak amacıyla tüm Marmaris'te eş zamanlı bir mıntıka temizliği organize edeceğiz. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının hayata geçirilmesi için uğraş vereceğiz. Olası orman yangınlarına karşı vatandaşları dikkatli olmalarını sağlamak için bilinçlendireceğiz."

SIĞLA AĞACININ GÖZÜNÜ KÖR EDECEKLER

Filiz Ersan, Günnücek Ormanlarının korunması amacıyla ilgili yapacaklarını aktarırken sadece Marmaris değil ülke gündemine oturabilecek bir iddiada bulundu. Dünyada eşi benzeri olmayan türdeki Sığla ağaçlarını barındıran bölgedeki Günnücek Ormanlarının bir tüccara kiraya verildiğini öne süren Ersan, şöyle konuştu:

"Hisarönü ve Çetibeli'deki günnücek ormanları Ortacalı bir tüccara kiraya verildi. Bir yanda çevrenin korunması için yasalar tüzükler hazırlanırken diğer yandan ormanlar için ihaleler açılıyor, tüccarlara kiraya veriliyor. Bu tüccar ne yapacak? Tabii ki, ticaret yapacak. Sığla ağacının yağını çıkarıp yurt dışına satacak. Bunu yaparken de ağaç düşünmeyecek. Daha çok yağı daha çabuk üretmek için sığlanın gözyaşına bakmayacak, ağlayan sığlanın gözünü kör edecek. Halbuki bu iş, iş bilmeyen tüccarlara değil işinin ehli, sığlanın kıymetini bilen köylülere verilmeliydi."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Nisan 2009 Çarşamba 14:24:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?