19
Mayıs
2024
Pazar
MARMARİS - MUĞLA

Suçlu bulundu: Altyapı

Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, geçtiğimiz salı günü meydana gelen sel felaketinin ardından, faturayı altyapıya kesti. Daha önceki yönetim tarafından 205 milyon dolar para harcanarak yapılan altyapının yağan son yağmurla iflas ettiğini belirten Başkan Acar, su taşmalarının derelerin yönlerinin saptırılması nedeni ile yaşandığını söyledi.

Marmaris geçtiğimiz salı günü meydana gelen sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Belediye ekiplerinin yapmış olduğu çalışmaları yerinde denetleyen Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar aynı zamanda yapılan çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgiler verdi. Yağan şiddetli yağmur neden ile oluşan selle bir çok işyeri ve evin sular altında kaldığını hatırlatan Başkan Acar, "Belediyemize intikal eden haberlere göre toplam 91 mekanı su bastı. Maddi olarak halkımızın zararları çok büyük. Biz belediye olarak elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz ama mağdur olan Marmarisliler için devletimizden yardım talebinde bulunacağız" dedi.

Yağan sağnak yağış nedeni ile 205 milyon dolar para harcanarak yapılan altyapının iflas ettiğini belirten Marmaris Belediye Başkanı Acar, derelerin yönünün değiştirilmesi nedeni ile derelerden su taşmalarının meydana geldiğini vurgulayarak, "Armutalan’dan gelen ve denize doğru uzanan dereler düz gelmesi gerekirken derelerde kıvrılmalar yapılmış. Bu kıvrımların olduğu yerler baraj görevi gördüğü için burada biriken sular taşarak sele neden oldu. Derenin ilk çıkış yerinde genişliği 4.20 metrekare iken genişlik denize yaklaştıkça daralmış ve 1.80 - 0.50’lere kadar düşmüş. Bu daralmaların olduğu yerlerde ise sular taşarak vatandaşlarımızın evlerine ve iş yerlerine doldu" diye konuştu.

Bu derelerin en kısa zamanda uygun halle getirileceğini de ifade eden Başkan Acar, "İlk olarak derelerin duvarları yükseltilerek daha fazla su tutmaları sağlanacak. Geçiş noktalarındaki kırılmalar düzeltilecek. Derelerin gidiş hattı üzerindeki kanalların üzerindeki kapaklar açılacak" şeklinde konuştu.

Marmaris Belediyesi yetkilileri, daha önce Marmaris’in böyle yoğunlukta bir yağmur görmediğini ileri sürdüler. Marmaris’in şu ana kadar yaşadığı en büyük sel felaketi olarak bilinen 1992 yılındaki felaketi hatırlatan yetkililer yağan yağmur oranı olarak son yağmurun daha fazla olduğunu ifade ettiler. Geçtiğimiz salı günü yağmurun en yoğun olduğu 01.00 - 03.20 saatleri arasında metrekareye 85 kilogram yağmur düştüğünü belirtiler. Yetkililer, yağmurun şiddetini en üst noktaya çıkardığı 14.50 ile 15.10 saati arası 20 dakikada metrekareye 30 kilogram yağmur düştüğünü ve ortalama olarak ise metrekare başına saate 90 kilogram yağmur düştüğünü vurguladılar. Marmaris’teki en büyük sel felaketi olarak hatırlanan 1992 yılında ise yağmur oranın bundan daha az olduğunu hatırlatan yetkililer, 1992 yılında ortalama metrekareye saate düşün yağmur oranın sadece 20 kilogram olduğunu söylediler.

Marmaris-iha
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2004 Perşembe 17:15:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?