23
Mayıs
2024
Perşembe
MARMARİS - MUĞLA

Tüketici hakları konferansı

Marmaris Tüketici Hakları Derneği tarafından düzenlenen "Genetik Yapısı Değiştirilmiş Ürünlerin Tüketici ve Tarıma Etkileri" konulu konferansa katılan Türkiye Tüketici Hakları Genel Başkanı Turhan Çakar, konferansa katılanlara "soya ve mısır kullanmayın" çağrısı yaptı.

Genetik yapısı değiştirilmiş tohum kullanımı yasak olduğu halde Türkiye'ye çeşitli yollardan kaçak tohum girdiğini ve özellikle soya ve mısırda çok yüksek oranlarda gene rastlandığını bildiren Türkiye Tüketici Hakları Genel Başkanı Turhan Çakar, "2 sene önce soya ve mısırı noter huzurunda tahlil ettirdik. Özellikle soyada yüzde 5'in üzerinde değiştirilmiş gen görüldü. Genetik yapısı değiştirilmiş ürünlerin alerjiden kansere birçok etkisi var. Üstelik soya ve mısır bine yakın üründe kullanılıyor. Yağından tatlandırıcısına kadar bu iki ürün gazoz, tüm tatlı çeşitlerinde kullanılıyor. Bu anlamda etrafımız sarılmış durumda. Hem paramızı veriyoruz, hem sağılığımızdan, tarımımızdan oluyoruz" dedi.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde düzenlenen konferansta, tüketici haklarıyla insan haklarının birbiriyle örtüştüğünü ifade eden Çakar, "İnsanın en doğal hakkı olan varlığını sürdürme hakkına engel olunduğunda kendini savunma, mücadele etme hakkı var. Hiç kimsenin, ister bu ülkeyi yönetenlerin, ister ulusal tohum tekellerinin insan hayatını tehlikeye sokmaya hakkı yoktur" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2005 Pazar 12:55:42
Güncelleme :11 Aralık 2005 Pazar 13:01:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?