22
Mayıs
2024
Çarşamba
MARMARİS - MUĞLA

Turizmcilere 'lejyoner hastalığı' uyarısı

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Toplantısı" Marmaris’te yapıldı.

İçmeler Martı Otel’de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı Toplantısı’nda, Dr. Yıldırım Beyazıt hastalık hakkında bilgi verdi. Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, İlçe Sağlık Grup Başkanı Bilal Habeş Seven, İlçe Turizm Müdürü Cemalettin Gürpınar ve otel teknik müdürlerinin katıldığı toplantıda, lejyoner hastalığının ortaya çıkış nedenleri ve alınması gereken önlemler anlatıldı.

Toplantıda hastalık hakkında katılımcılara bilgi veren Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Dr. Yıldırım Beyazıt, lejyoner hastalığının dünyada ilk olarak 1976 yılında Amerika’nın Florida eyaletinde tespit edildiğini hatırlatarak, "Florida’daki bir otelde ilk olarak görülen bu hastalıktan, bir emekli lejyoner askerin ölmesi nedeniyle hastalık, bu isimle anılıyor" dedi. Su sistemlerinden solunum yoluyla alınan ve ciğerlere yerleşen mikrop sonucu oluşan hastalığın, seyahatle ilişkili olanların dünyada büyük ses getirdiğinin altını çizen Dr. Beyazıt, "Bugüne kadar bu hastalık nedeniyle, bir çok ülke ağır tazminat ücretleri ödedi. Tatil için bir ülkeye giden insanın burada bir hastalık kaparak ölmesi çok kötü bir tablo. Özellikle otellerdeki su sistemleri nedeniyle ortaya çıkan lejyoner hastalığının önlenmesi için, mutlaka otellerimizin sezon başında ve belirli periyotlarla önlem niteliğindeki çalışmaları yapmaları gerekir" diye konuştu.

Dünyada görülen lejyoner hastalığının sadece yüzde 15’inin seyahat ilişkili olmasına rağmen, bu yüzde 15’lik oranın geriye kalan 85’lik orandan daha fazla ses getirdiğini belirten Dr. Beyazıt, lejyoner hastalığının en çok sırası ile İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye’de görüldüğünü, 18 yılda Türkiye’de görülen 492 vakanın yatak kapasitesi olarak karşılaştırıldığında, bu oranın diğer ülkelerden oldukça yüksek olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Daha sonra söz alan Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, toplantıya Marmaris’teki bütün otel teknik müdürlerinin davetli olmasına rağmen sadece birkaç tanesinin gelmesine sinirlenerek, bu duruma tepki gösterdi. Özdemir, "Bir tesis bu olayla ilgili önlemler almıyorsa, tedbirsizlik yapıyorsa, Türkiye’yi, bölgeyi çok büyük olumsuzluklara sürükleyebilir. Bu tablo gerçekten mahcubiyet verici. Ankara’dan kalkıp buralara kadar gelen Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki turizmcilerimiz bu konuya gerekli duyarlılığı gösterseydi ve bu salon dolsaydı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2005 Cuma 13:32:30
Güncelleme :9 Nisan 2005 Cumartesi 13:04:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?