19
Mayıs
2024
Pazar
MARMARİS - MUĞLA

Türk Pop müziği'nin duayenleri buluştu

Türk Pop Müziği’nin duayenleri Erol Büyükburç, Aydın Tansel ve Berkant Marmaris’te biraraya geldi. Türk Pop Müziği’nde ahlaki bir çöküş yaşandığını dile getiren sanatçılar, "Son zamanlarda Türk Pop Müziği’nin ve Türkçe’nin canını okudular. Müzikte bir arpa boyu yol kat edemedik" dedi.
Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde Martı Resort Otel ve City FM tarafından organize edilen "60’lı yıllar" adlı etkinlikte biraraya gelen Türk Pop Müziği’nin usta yorumcuları, düzenledikleri basın toplantısında ilginç açıklamalarda bulundu. Martı Resort Otel’de 2 gün sürecek olan etkinlikte sahne alacak olan Erol Büyükburç, Aydın Tansel ve Berkant, "Türk Pop Müziği bizden sonra gelişme gösteremedi. Tam bir ahlaki çöküş yaşanıyor. Müzik göbek atmak değildir. Bizim kültürümüzde göbek atmak yoktur. Türkçe’yi uyduruk kelimelerle katlettiler. Popstar yarışmalarında milyonlarca insanın haysiyeti ile oynanıyor" dediler.

Düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan Erol Büyükburç, Türk Pop Müziği’nde yenilik ve devrim yapılması gerektiğini, Osmanlı çınarı üzerinde Atatürk çiçekleri açtırmak istediklerini belirterek, "Biz sevecen bir kuşağız, her şeyi sevgiyle kucaklıyoruz. Bugün basit olanı seçiyorlar. Yeni kuşak hep basit şeyleri seçiyor. Tam bir çöküntü yaşanıyor. Yeni jenerasyon sadece cıstak cıstak yapıyor. Sahneye pijama ile çıkıyorlar. Yeni hiphop hazırlıklarım var. Mahalle sohbeti gibi değil, bilimsel konuşmalar ve çalışmalar yapmamız lazım. Senfonik pop geliştireceğimize, varoş pop ortaya çıktı. Müziğin anlamsal derinliğini geliştirmek istiyorum" diye konuştu.
Türkiye’de her alanda olduğu gibi müzikte de bir yozlaşma yaşandığını, yeni jenerasyonun göbek atıp oyun havası çaldığını söyleyen Aydın Tansel ise, "Türkçe’nin canını okudular. TRT’nin katı kuralları bizi düzgün Türkçe kullanmaya zorladı. Biz üstadlardan bunu gördük. Bugün ahlak kurallarına, müzik kurallarına, ananelerimize ters şeyler oluyor. İnanılmaz bir yozlaşma söz konusu. TV programlarında, dizilerde ve yapılan müziklerde erkekler göbek atıyor, kızlar masaların üzerinde geziyor. Türk Pop Müziği ve bizim kültürümüz bu değil. Ergenlik çağındaki erkek çocuklar homoseksüelliğe özeniyor. Müzik adı altında iğrenç işler yapılıyor. Bizim kültürümüz, Osmanlı’dan gelen mirasımız bu değil, bu beni çok üzüyor" şeklinde konuştu.
Türk televizyonlarında son zamanlarda düzenlenen Popstar yarışmaları ile ilgili soruları yanıtlayan Berkant, sesi güzel olan herkesin sanatçı olmaya kalktığını söyledi. Televizyonların bu zaaftan yararlanarak müziği oyuncak haline getirdiklerini ifade eden Berkant, "Müzik bu kadar basit bir olay değildir. Anadolu insanının sesi zaten yanıktır. Yani sesi güzel olan herkes sanatçı olmamalı. Bunun bir kriteri, bir formatı olmalı. Ama Popstar yarışmalarında televizyonlar rant ve reyting uğruna müziği katlediyor. Tabii ki yeteneği olan, kendine güvenen, belli bir vizyona sahip insanlar sanatçı olabilir. Ancak bu yarışmaya katılacak olan kişilerin kendi besteleri, şarkı sözleri ve eserleri olmalı, başkalarının eserini katlederek bu yarışmalara katılmamalılar. Bunu sağlamak gerekir. Reyting uğruna müziği oyuncak haline getirmek çok yanlıştır. Başkalarının eserleri ve uyduruk Türkçe ile müzik yapılmaz. Zeki Müren, Türkçe’yi en iyi kullanan sanatçıların başında geliyordu. Bu nedenle ’Sanat Güneşi’ olarak adlandırıldı. Popstar yarışmalarında milyonlarca insanın haysiyetiyle oynanıyor. Gençler gülünç hallere düşürülüyor. Sonrasında bunalıma girip hayatları kararıyor. Bu yarışmalar, müzik kriterlerine uygun, belli formatları olan bir yarışma olarak yapılabilir. İşte o zaman yetenekli müzik yapabilecek insanların önünü açmış, yardımcı olmuş oluruz" dedi.

marmaris
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2004 Cuma 13:51:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?