16
Mayıs
2024
Perşembe
MARMARİS - MUĞLA

Yıkım kararına turistler tepki gösterdi

MUĞLA'nın Marmaris İlçesi'nde, Halikarnas Şirketler Grubu'na ait Yat-Marin'in, fırtınanın etkisiyle kıyıya vuran taşların marinaya giden yolu kullanılmaz hale getirdiği gerekçesiyle yaptırdığı tel örgü ve duvarlar, Belediye tarafından Kıyı Kanunu'na aykırı ve ikinci derece sit alanında olduğu gerekçesiyle yıkıldı.

Marina çalışanları ve yatlarında kalan yaklaşık 50 turist, otomobillerini duvarın önüne park ederek, yıkım ekiplerine engel olmak istedi. Yıkım, jandarmanın gelmesiyle uygulanmaya başladı.

GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ YARATIYOR

Marmaris'in Yalancı Boğaz Mevkii'nde, yaklaşık beş yıl önce Halikarnas Şirketler Grubu tarafından yaptırılan ‘Yat-Marin’ adlı marinanın yolunun, kış aylarında fırtınanın etkisiyle kıyıya vuran taşlar nedeniyle kapanmasını önlemek için bir kilometrelik bir alan 90 santimetre yüksekliğinde duvar ve tel örgülerle kapatıldı. Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar, görüntü kirlliği yarattığı gerekçesiyle duvarın kaldırılmasını isteyerek, Kaymakamlığa ve Valiliğe şikayette bulundu. Bunun üzerine inceleme başlatan Marmaris Belediyesi, 700 metrelik dalga kıran ve 300 metrelik tel örgülerin yıkılması yönünde karar aldı.

OTOMOBİLLERİNİ DUVARIN ÖNÜNE PARK ETTİLER

Duvarların yıkılacağı haber alan marina çalışanları ve yatlarında kalan turistler, engel olmak için otomobillerini duvarın önüne park etti. Kendileri de duvarın üzerine çıkarak oturan marina çalışanı ve turistler, yıkım kararını protesto etti. Yıkımın İdare Mahkemesi'nden çıkacak karara kadar gerçekleştirilmemesi gerektiğini belirten Yat-Marin Genel Müdürü Şener Erdem, “Duvarı kışın denizden esen fırtına yolu bozuduğu ve ulaşımı engellediği için yaptırdık. Ancak, bunu yaparken ilgili kurumlara görüş sormayı atladık. Belediye, yıkım kararını tebliğ eder etmez, duvarın gerekliliğini gösteren belge ve fotoğraflarla birlikte Muğla İdare Mahkemesi'ne başvurduk. Mahkeme, dilekçemizle Marmaris Kaymakamlığı'na da müracaat ettik. Mahkeme aşaması sonuçlanana kadar, yıkımın yapılmayacağı söylendi. Mahkemeden çıkacak kararın beklenmesini istiyoruz” diyerek, tepkisini dile getirdi. Belediyenin tavrına anlam veremediğini ifade eden İngiliz uyruklu yat sahibi Steven Fornsthow, “Yat-Marin, burayı yat sahipleri için yaşanır hale getirdi. Daha önceki haliyle, kıyaslanamaz bile. Bu, gerçekten ileri görüşlülüğünün ve vizyonu geniş olan insanların düşüncesi. Anlıyamadığım, duvarın kime ve ne şekilde zararı olduğudur. Bunu açıklayabilirseniz, ‘Evet bu doğru bir karardır’ diyebilirim” şeklinde konuştu.

İKİ KEZ TEBLİGAT GÖNDERİLDİ

2'inci derece doğal sit alanı'nda olması, Kıyı Kanunu'nun ihlal edilmesi ve denizden 100 metre çekme mesafesine yapı izni verilmemesi gibi gerekçelerle, 700 metrelik dalga kıran ve 300 metre uzunluğundaki denizi kapatan tel örgünün yıkılması kararı alan belediyenin, marinaya 10 Ocak ve 16 Şubat tarihlerinde tebliğde bulunduğu öğrenildi. Belediye ekipleri, Marmaris İlçe Jandarma Komutanlığı ekiplerinin gelmesinin ardından, yıkıma tel örgülerden başladı.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Mart 2007 Cuma 11:48:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?