30
Nisan
2024
Salı
MARMARİS - MUĞLA
Nufus
766.156
Yüz Ölçümü
12.851
İlçe Sayısı
12
Vali
Nufus
73.461
Yüz Ölçümü
866
Belediye Sayısı
18
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Syrna


Syrna, Marmaris-Datça arası Bozburun yarımadasındaki Bayır Köyü’nün 2 km. kuzey-doğusunda ,Yoncaağız tepesi üzerindedir. Syrna, Luwi veya Karia dilinden gelen bir sözcük olup anlamı anlaşılamamıştır.

Hellen çağında çoğu kez kentlere bazı isimler yakıştırılmıştı. Bu geleneğe göre Syrna içinde bir mythos söylenmiştir. Karia kralının kızı Syrna, Asklepios’un oğlu, Troia’yı kuşatan Akhaias ordularının hekimi Podaleirio ile evlenmiştir. Kral da onlara Bozburun yarımadasını armağan etmiştir. Podaleirios da burada iki kent kurarak birisine eşi Syrna’nın ismini vermiştir.

Syrna’nın ne zaman kurulduğu ve tarihi konusunda yeterli bir bilgi yoktur. Ayrıca yörede yeterli bir araştırma yapılmadığından bu konudaki bilgilerimiz çok yetersizdir.
Syrna, Hellenistik çağda Asklepios Mabedi ile ünlenmişti. Bugün Yoncaağız tepesi üzerinde kente ait surlardan bazı kalıntılar ile yapı temelleri görülmektedir. Tepenin altında ise içerisi oyulmuş, 2 m. uzunluğunda sandık tipi bir mezar dikkate çekmektedir.

Prof. Bilge Umar, Bayar köyü içerisinde bir sunak, sütun parçaları ve üzerinde bir yılan kabartması olan bir sütun parçası görmüşse de ertesi yıl aynı yere gittiğinde yok olduklarını fark etmiştir. Ayrıca George E.Bean de köy camisi önündeki döşeme taşları arasında dikkatini çeken kabartma da ne yazık ki yok olmuştur.

Syrna’daki Asklepios mabedinin de yeri kesinlik kazanamamıştır. Bununla beraber yeni yapılan camiin temel kazısında çok sayıda mimari kalıntı ile küçük buluntular çıktığını köylüler söylemektedir. Ancak onların da ne oldukları bilinmiyor.

Yayın Tarihi : 2 Ekim 2004 Cumartesi 15:40:19
Güncelleme :24 Eylül 2008 Çarşamba 23:26:53

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?