19
Mayıs
2024
Pazar
ULA - MUĞLA
ULA

Gökova ÖÇK alanı planlanıyor

(ÖZEL)-GÖKOVA ÖÇK ALANI PLANLANIYOR

Mavi yolculuğun en önemli noktalarından birisi olan Gökova ÖÇK bölgesinde geniş kapsamlı bir planlama yapılıyor.

Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde doğa koruma, doğal kaynakların kullanımı, turizm, deniz trafiği, deniz kirliliği, balıkçılık, deniz kültürü, tarım, kıyıdaki yapılaşma gibi konularda çatışmaların önüne geçmek ve planlı bir büyümeyi sağlamak amacıyla Su Altı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından başlatılan "Kıyı ve Deniz Alanlarının Bütünleşik Yönetim Planı" çalışması devam ediyor. Proje çerçevesinde, Gökova ÖÇK Bölgesinde hedef alınan meslek grupları arasında balıkçılar, tarımsal faaliyetler, günübirlik tekne turcuları, yatçılar ve turizmciler bulunuyor.

Ocak 2009 tarihinde başlayan ve 2010 Kasım ayı sonunda tamamlanacak geniş kapsamlı bir proje çalışması olan "Kıyı ve Deniz Alanlarının Bütünleşik Yönetim Planı" projesi kapsamında, bugüne kadar ilgili meslek grupları ile geniş katılımlı paydaş toplantıları yapıldı. Paydaş toplantılar sonrası Mart ayı sonunda anket çalışması yapılırken, anket çalışmasına, Akyaka beldesi başta olmak üzere Gökova Körfezi, Gökçe, Turnalı, Akbük, Çamlı, Akçapınar, Bucak, Okulyanı, Ovacık, Karaca yerleşim merkezlerinde gerçekleştirildi. Anket, Turizm (38), Turculuk (15), Balıkçılık (28) ve Çiftçilik (35) sektörlerini temsil eden toplam 116 yerel katılımcıya uygulandı. Nisan ve Mayıs ayı başlarında da yapılan anket çalışmalarında ortaya çıkan sorunların çözümü için yine aynı meslek gruplarına sorunların çözümü konusunda bilgi aktarılacak.

PROJE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK

Hedeflenen proje alanında henüz planlanmış, ya da uygulanmış bir Bütünleşik Kıyı-Deniz Alanları Yönetim Planı bulunmadığını belirten SAD-AFAG Gökova Proje Müdürü N. Ozan Veryeri, “Gökova Bütünleşik Kıyı ve Deniz Alanları Yönetim Planlaması projesi hedef bölgede öncelikle sürdürülebilir sosyo-ekonomik gelişmeyi hedeflerken, biyolojik ve deniz çeşitliğini, özellikle nesli tehlike altında olan canlıları korumayı da taahhüt altına almayı hedefiyor. Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde de büyük ölçekli örneği bulunmayan Bütünleşik Deniz Ve Kıyı Alanları Yönetim Planı Projesi’nin Gökova örneğinde başarıya ulaşması, kıyısal yönetim planlarında yeni bir şablon oluşturması bekleniyor” dedi.

PLANLAMADAN HALK DA YARARLANACAK

Proje kapsamında çeşitli bileşenler üzerinde çalışmaların sürdürüldüğüne dikkati çeken Veryeri, “Akdeniz fokları, kum köpek balıkları, deniz kuşları ve deniz çayırlarıyla ilgili detaylı araştırmalar yapılıyor. Ayrıca bölgedeki insan kullanımı ve sosyo-ekonomik faaliyetler de inceleniyor. Proje tamamlandığında, Gökova Körfezi'nin korunmasına yönelik önemli bir adım atılmış olacak. Proje tamamlandığında, Gökova'nın yönetim planlaması oluşturma adı altında Gökova'yı korumanın senaryoları, kurumlar için ve ileriye dönük halkın kullanabileceği temel envanter oluşturulacak" dedi.

220 BİN AVRO BÜTÇE

22 ay sürecek “Gökova Kıyı ve Deniz Alanlarının Bütünleşik Yönetim Planı" projesi için 220 bin Avro gibi mütevazi bir bütçeyle Türkiye’nin en önemli koylarının bulunduğu ve Mavi Yolculuğun da önemli noktalarından birisi durumundaki Gökova Körfezi ilk defa geniş ve kapsamlı bir veriye sahip olacak.

NE, NEREDE, NASIL YAPILACAK?

“Gökova Kıyı ve Deniz Alanlarının Bütünleşik Yönetim Planı" projesinin tamamlanmasının ardından Gökova ÖÇK bölgesinde neyin nerede ve nasıl yapılacağının planlanacağını belirten SAD-AFAG Gökova Proje Müdürü N. Ozan Veryeri, “Proje tamamlandığında taslak halinde Özel Çevre Korumu Kurumu’na verilecek. Tamamlanmış proje taslağında, tarım, balıkçılık, turizm nerede ve nasıl yapılacak hepsi de belirlenecek. Uygulama, ilgili kurumlar tarafından hayata geçirilecek. Biz SAD-AFAG olarak araştırmayı yaparak kıyı ve deniz alanlarındaki yönetim planını ortaya koyacağız” dedi.

(ÖZEL)-GÖKOVA ÖÇK ALANI PLANLANIYOR
(ÖZEL)-GÖKOVA ÖÇK ALANI PLANLANIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 13:09:02
Güncelleme :5 Nisan 2010 Pazartesi 14:10:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?