27
Mayıs
2024
Pazertesi
ULA - MUĞLA
ULA

Leylekler Akçapınar'a küstü

Turizmin cennet köşelerinden Ula’nın Akyaka beldesine bağlı Akçapınar köyüne yıllardır Mart ayında gelerek kuluçka ve üreme dönemini geçiren leyleklerin sayısında son yıllarda büyük oranda düşüş yaşandı. 1980’li yıllarda 400 gibi rakamlarla ifade edilen leylekler, bu yıl sadece 7 çift geldi.

Marmaris yolunun hemen yanında kalan, her iki yanı okaliptüs ağaçları ile sıralı eski yolun bulunduğu balıkçı köyü Akçapınar, leylekleri ile ünlenmeye başladı. Sayıları her geçen yıl azalan leyleklerin köyde devamlılığı için 8 yıl önce uygulamaya konulan proje kapsamında leyleklerin güvenli bir ortamda üremeleri ve sayılarının çoğaltılması amaçlanmıştı.

Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Aslan, yaptığı açıklamada; “Leylekler daha çok yabancıların ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çekiyordu. Leyleği yuvasında görmek başka bir güzellik. Aka son yıllarda leylerin sayısında büyük bir düşüş yaşandı. Biyo-Gökova projesi diye bir proje başlatıldı, fakat sonuç alınamadı. Kaldı ki bu proje Birleşmiş Milletler fonundan karşılanıyordu. Leylekler genellikle Nisan ayında gelir. Fakat bu yıl küresel ısınma ve kuraklık nedeniyle Mart ayının ortalarında geldi. Leylekler köyümüzde yaklaşık beş ay konaklıyor ve daha sonra gidiyorlar” dedi.

Leyleklerin bölgeye gelmeye devam etmeleri için 8 yıl önce çalışmalara başladıklarını ve bu çalışma sayesinde leyleklerin bölgeyi kısa sürede terk etmelerinin önüne geçebildiklerini belirten Muhtar Arslan, “Onların yuvalarını yapabilmeleri için ahşap direkler diktik. Avlanmalarını engelledik. Ancak elektrik telleri büyük sorun. Köyümüzde 5 ay konaklayarak ilkbahar ve yaz aylarında renk getiren leylekleri korumak amacıyla elektrik tellerini yer altına alma projesini bir an önce hayata geçirmek istiyoruz, çünkü bazı leylekler tellere çarparak yaşamını yitiriyor. Bu konuda ÖÇKK’nın (Özel Çevre Koruma Kurulu) ve Muğla Valiliği’nin desteklerini bekliyoruz” diye konuştu.

Son yıllarda adı ‘Leylek Köyüne’ çıkan Akçapınar’da leyleklerin her yıl azalmasında en büyük etkenin kendilerini güvenli hissetmedikleri gösterilirken, ahşap direkler yerine elektrik direklerine yuva yapan leyleklerin özellikle yavrulama döneminden sonra yavrulanın elektrik tellerine çarparak öldüğü açıklandı.

iha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 12:13:54
Güncelleme :6 Nisan 2009 Pazartesi 12:20:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?