24
Mayıs
2024
Cuma
ULA - MUĞLA
ULA

Leylekler 'leylek köyü'ne küstü

LEYLEKLER, LEYLEK KÖYE KÜSTÜ

Muğla’da Leyleklerin tek yumurtlama ve kuluçka döneminde kullandığı Ula ilçesine bağlı Akçapınar köyüne gelen Leylek sayısı her yıl düşüyor. Leylek köy olarak da bilinen Akçapınar köyüne gelen Leylek sayısının düşmesinde en büyük etkenin elektrik tellerinin havadan geçmesi ve tellere çarpan Leyleklerin ölümüne neden olması gösterildi.

Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği'nce sekiz yıl önce hazırlanan ve Unesco bünyesindeki Doğayı Koruyalım Fonu'nca desteklenen "Biyo-Gökova" ana projesine, "Akçapınar Leylek Köyü" projesi de dahil edilmişti. Derneğin çalışmaları leyleklerin sayısını arttırması beklenirken, aksine Leylek sayısında hızlı bir düşüş yaşandı. 8 yıl önce 150 Leylek yumurtlama ve kuluçka dönemi için köye gelirken, bugün bu rakam 20’lere kadar düştü.

ELEKTRİK TELLERİ ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Arslan, yıllardır Mart ayında gelerek kuluçka ve üreme dönemini geçiren leyleklerin sayısı 1980'li yıllarda 200'lü rakamlarla ifade edilirken, bu yıl sadece 10 çift geldiğini söyledi. Leylekleri yuvasında görmenin başka bir güzellik olduğunu ifade eden Muhtar Arslan, "Leylekler genellikle Nisan ayında gelir, fakat bu yıl da geçen yıl olduğu gibi küresel ısınma ve kuraklık sebebiyle Mart ortalarında geldiler. Köyümüzde yaklaşık 5 ay konaklayıp gidiyorlar. Leyleklerin bölgeye gelmeye devam etmesi için sekiz yıl önce çalışmalara başladık. Çalışmalara Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği öncülük etti. Bu sayede, leyleklerin bölgeyi bir anda terk etmeleri önlenebildi, ama artış kaydedemedik. Bu güzel misafirlerimizin yuvalarını yapabilmeleri için elektrik direklerine alternatif ahşap direkler diktik, avlanmalarını engelledik, ancak elektrik telleri halen büyük sorun. Eğer gelecek yıllarda köyümüzde leylekleri görmek istiyorsak, elektrik tellerini bir an önce yeraltına almalıyız. Bu konuda Özel Çevre Koruma Kurulu ve Muğla Valiliği'nin desteklerini bekliyoruz" dedi.

Son yıllarda adı ‘Leylek köyü’ne çıkan Akçapınar'da bu göçmen kuşların her yıl azalmasında en büyük etkenin, kendilerini güvende hissetmedikleri olduğunu belirten Muhtar Arslan, leyleklerin daha çok yabancı turistler ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çektiğini söyledi. “Leyleklerin her yıl azalmasına oranlı olarak köyü ziyaret edenlerin sayısı da düştü. Halihazırda köyümüz tur operatörlerinin listesinde yer alıyor, ama geçmiş yılların leyleklerini göremediğimiz gibi turistleri de göremiyoruz” dedi.

LEYLEKLER, LEYLEK KÖYE KÜSTÜ
LEYLEKLER, LEYLEK KÖYE KÜSTÜ
LEYLEKLER, LEYLEK KÖYE KÜSTÜ
LEYLEKLER, LEYLEK KÖYE KÜSTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2010 Cumartesi 19:01:04
Güncelleme :4 Nisan 2010 Pazar 12:01:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?