5
Mayıs
2024
Pazar
UŞAK

"1-7 Ekim Emzirme Haftası"

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü "1-7 Ekim Emzirme Haftası" etkinlikleri çerçevesinde, "Anne Sütü ve Faydaları" konulu seminer düzenledi.
 
Uşak Kız Meslek Lisesi'nde düzenlenen seminerde konuşan Bir Eylül Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Erkan Yurduseven, anne sütü alan bebeklerde güven duygusunun geliştiğini ve bebeklerin psikolojik olarak daha huzurlu olduğunu belirtti. Anne sütüyle ilgili hatalı uygulamalarının önlenmesi, korunması ve özendirilmesine yönelik katılımcılara bilgi veren Yurduseven, emzirmenin bütün normal bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi açısından en uygun ve en ucuz gıdayı sağlamanın eşsiz bir yolu olduğunu kaydetti.
Anne sütünün ilk 6 ay bebek için ideal bir besin olduğunu ve iyi beslenen bir annenin bebeği için tek başına yeterli olduğunu belirten Yurduseven, "Anne sütü alan bebeklerde güven duygusu gelişir. Psikolojik olarak bebek daha huzurludur. Doğumun hemen sonrasında anne ve çocuğun yakın teması annenin süt salgılamasını hızlandıran en iyi yoldur. Emzirmeye doğumdan sonra ilk yarım saatte ve bunu takiben ilk altı ay devam etmelidir. Bu bebek sağlığı acısından çok faydalı olup mutlaka yapılmalıdır. Özellikle emziren annelerde meme kanseri görülme riski daha azdır. Anne sütü bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebek açısından en ideal besindir. Bebeği çeşitli hastalıklardan koruyan ve mikropları önleyici bir maddeleri fazla olmasından dolayı anne sütü, bebeğe mutlaka verilmelidir" şeklinde konuştu.
 
Yurduseven, anne sütü alan bebeklerin sağlıklı şekilde gelişme imkanı bulduğunu, hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerinin daha güçlü olduğunu ifade ederek, "Anne sütü ilk 6 ay bebek için ideal bir besindir ve iyi beslenen bir anne bebeği için tek başına yeterlidir. 
Doğumdan hemen sonra bebeği kucaklamak, anne ve bebek arasında sıkı bir bağ oluşturur ve kucaklanan bebek doğal olarak memeyi bulur ve emmeyi öğrenir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt (halk arasında ağız olarak bilinir) bebeği ishal, öksürük, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklardan korur. Ağız, bebeğin ilk aşısıdır. İlk günlerdeki ağız sütü azdır ancak bebeğin tüm ihtiyacını karşılar. Bu dönemde bebeğe şekerli su, mama, inek sütü veya başka gıdalar verilmemelidir. Bu gibi ek besinlerin verilmesi bebeği hastalandırabilir ve iştahını keser" dedi.
 
Annenin ilk sütü olan kolostumun halk arasında sarılık yaptığını ve bebeğe zararlı olduğuna dair inanışların yanlış olduğunu da sözlerine ekleyen Yurduseven, kolostumun mutlaka yeni doğan bebeklere verilmesi gerektiğini vurguladı.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 18:31:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?