5
Mayıs
2024
Pazar
UŞAK

Belediyelere çağrı

Uşak'ta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar, Makine, Jeoloji, Elektrik ve Jeofizik Mühendisleri Odaları, düzenledikleri toplantıda belediyelere bina denetimleri konusunda yardım sözü verdi. 

Ağaoğlu Otel'de düzenlenen toplantıya Uşak Valisi Kayhan Kavas ve eşi Yeşeren Kavas, Belediye Başkanı Mesut Apaydın, İl Jandarma Alay ve Garnizon Komutanı Ruhi Candan ve eşi Nefise Candan, İl Emniyet Müdürü Cafer Şahin ve İl Genel Sekreteri Servet Ecemiş ve eşi Nurhayat Ecemiş ile ilçe belediye ve belde belediye başkanları katıldı. 

Toplantıda açılış konuşması yapan Uşak İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kudret Erdem, toplantının düzenlenmesindeki amacın Uşak'ta yaygın devam eden inşaat sektörü ve yapılan inşaatlarda deprem dayanıklılığı ve diğer unsurların kontrolünün daha iyi yapılabilmesi konusunda fikir birliği sağlamak olduğunu kaydetti. Türkiye'nin birinci derece deprem bölgesi üzerinde bulunduğunu belirten Erdem, "Depremin yeri şiddeti ve etkilerini biliyoruz fakat ne zaman olacağını bilemiyoruz. Bu nedenle depreme karşı alacağımız önlemlerin en başında depreme dayanıklı binalar yapmak geliyor. Bu binaların sağlam yapılması da hazırlanan projelerin doğru ve düzenli bir şekilde kontrolü ve denetiminden geçiyor. Biz Mimarlar ve Mühendisler olarak Türkiye'ye borçluyuz. Bu borcumuzu da bu ülke insanına iyi hizmet ederek ve sağlam binalar yaparak ödemek istiyoruz. Uşak'ta başta olmak üzere Türkiye genelinde birçok ilçe ve belde belediyelerinde yapı denetimi konusunda mühendis ve mimarların yapması gereken proje kontrolörlüğünü teknisyenler yapıyor. Belediyelerin bünyelerinde mühendis çalıştıramadıklarını görüyoruz. Bu nedenle de ilçe ve belde belediyelerimizin proje denetimi ve kontrollerini herhangi ek bir külfet getirmeden biz üstlenmek istiyoruz. Kendileri bizi çağırdıklarında ve müracaat ettiklerinde bu görevi seve seve üstleniriz" dedi. 

Belediye başkanlarının yapılan bina ve inşaatların teknik uygulamaları konusunda bulundukları bölgede sorumlu olduklarını ifade eden Belediye Başkanı Apaydın da, "Yapıları süren ve yeni yapılacak binaların kontrolleri ve diğer niteliklerinin denetlenmesinde yanlış uygulamaların giderilmesinde mimarlar ve mühendislere büyük görevler düşüyor. Mühendisler teknik uygulama sorumluluklarını aldıkları binalarda görevlerini gerektiği gibi yerine getirmeyen mühendislerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun ortadan kalkması ve bundan sonra herkesin görevini gerektiği yapmasını istiyoruz. Düzenlenen bu gece bu toplantının bunda sonra örnek olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. 

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği üyesi odaların düzenlediği toplantının Uşak için bir milat olduğunu ifade eden Vali Kavas ise, "Türkiye'deki imar stokunun yüzde 73'ü problemli. Problemli binalar ya kaçak yapı ya da istenilen teknik özelliklere sahip değil. İstanbul'da ise bu oran yüzde 93 seviyelerinde. Bu durum bize kuralsızlığın adeta kural haline geldiğini gösteriyor. Uşak büyüklüğündeki kentlerde gücümüzü ve bilgilerimizi ortak kullanarak hareket edersek başarılı olma oranımız artacaktır. Mühendis ve mimarlarımızın özellikle ilçe ve belde belediyelerimiz için üzerlerine görev almak istemeleri bunun bir göstergesidir. Türkiye sürekli bir deprem gerçeğiyle iç içe yaşayan bir ülkedir. Yapılacak olan binaların depreme dayanıklılığı konusunda ise hassas ve dikkatli bir çalışma ve projelendirme yapılmalıdır" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2006 Cumartesi 16:21:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mert Emre ÖZBEK IP: 88.240.8.xxx Tarih : 14.12.2006 19:59:32
Sayın Kartal Belediye başkanı Arif DAĞLAR Türk milletinin sizde istediği depreme dayanıklı binalar yapmanız insanların yuvasının yıkılmaması bende sizden depreme dayanıklı bianalar istiyorum saygılarla MERT EMRE ÖZBEK 4/F