5
Mayıs
2024
Pazar
UŞAK

Uşak'ın hedefi 200 bin ton hububat

Toprak Mahsulleri Ofisi Uşak Ajansı Müdürü Mustafa Özdemir yaptığı açıklamada, 2006 yılı hububat sezonunda yaklaşık 200 bin ton üretim hedeflendiğini kaydetti.
 
Toprak Mahsulleri Ofisi Uşak Ajansı Müdürü Mustafa Özdemir yaptığı açıklamada, geçen yıl hasat döneminde 221 bin 590 ton üretim gerçekleştiğini ancak bu yılki hasat döneminde havaların kurak gitmesi ve Tarım İl Müdürlüğü'nün yem bitkilerini teşvik etmesi nedeniyle rekoltede düşüş yaşanacağını ifade etti. Özdemir, "Bu yıl Türkiye genelinde bir rekolte düşüşü var.

Genel müdürlük olarak geçen yıl hububat sezonunda 5 milyon ton ürün aldık. Bu yıl ise şu ana kadar bir milyon 725 bin ton ürün alımı gerçekleşti. Sezonun sona ermesine az bir zaman kalmasına karşın geçen yılki rakamlara ulaşmak imkansız. Biz Uşak'ta ise geçen yıl 8 bin ton alım yaptık.

Bu yıl ise bugüne kadar 2 bin 200 ton arpa ve buğday alımı gerçekleşti. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi bu yıl havaların kurak gitmesi ve yem bitkilerinin teşvik edilmesi rekolte düşüklüğüne neden oldu. Geçen yıl hububat eken bazı çiftçilerimiz bu yıl yem bitkilerinin teşvik edilmesi nedeniyle tarlalarını bozdu ve yem bitkisi ekti. Uşak yöresinde genellikle makarnalık buğday üretimi yapılmaktadır. Makarnalık buğdayı bu yıl 38 YKr ile 30 YKr arasında alıyoruz. Bu fiyatlar ürün kalitesi ve içerisindeki yabancı maddeye göre belirleniyor" dedi. 

Uşak'ta köy nüfusunun yüzde 60'ının hububat ve diğer tarım ürünlerinden geçimini sağladığını da ifade eden Özdemir, "İlimizde sulu tarım imkanı çok az olduğu için sulama ihtiyacı fazla hissedilmeyen ürünler yetiştiriliyor. Bu yıl 42 bin 700 hektar alanda makarnalık buğday ekimi yapıldı ve 112 bin ton üretim hedefleniyor. Yine 15 bin hektar alanda ekmeklik buğday ekimi yapıldı ve 41 bin 373 ton üretim bekleniyor. 4 bin 800 hektar alanda biralık arpa ekimi gerçekleşti ve 12 bin 480 ton üretim sağlanması beklenirken, 72 bin 080 hektar alanda yemlik arpa ekildi ve 35 bin ton üretim hedefliyoruz. 

Hububat üretiminin yarısı Uşak merkeze bağlı arazilerde gerçekleştiriliyor. Ofis olarak biz 15 Ağustos tarihine kadar hububat alımı yapacağız. Alımlar sona erdiğinde üretim miktarı ve diğer veriler daha net bir şekilde ortaya çıkacak" açıklamasında bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2006 Cumartesi 14:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?