5
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

Masum Türker Uşak'ta

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Masum Türker, bir dizi ziyarette bulunmak üzere Uşak'a geldi. İlk olarak Vali Kayhan Kavas'ı makamında ziyaret eden Türker, daha sonra Ticaret Odası, Esnaf Kefalet Odası ve Muhasebeciler Odası'nı ziyaret etti.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Türker, Serbest Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası'nda (SMMMO) meslek camiasındaki son değişikliklerle ilgili oda üyelerine yönelik bir seminere konuşmacı olarak katıldı. Burada yaptığı konuşmada doların sırf ithalatın arttırılması için bastırıldığını iddia eden Türker, "Dolar kaç liradır, kaç lira olacak? Merkez bankasının yayınladığı enflasyon serisine göre doların gerçek fiyatı 2 YTL civarında. Doların fiili değeri bu. Doların 2 YTL'ye çıkacağının göstergesi nedir? Yarın çalıştığınız bankalardan dolara uygulanan faizi öğrenin. Şu anda dolara uygulanan faiz yüzde 4 civarındadır. Bu faiz oranı liborun altındadır. Türkiye'de ihracatçılar haklı. Sırf ithalat artsın diye dolar bastırılıyor. Her bir ithalat, muhasebecilerin müşterilerini daha aşağıya çekiyor. Bu da üreticinin üretim yapmaması anlamına gelir. Eğer bankalar dolara uyguladıkları faizi yükseltmeye başlarlarsa ve likit para piyasada artarsa, Hazine borçlanmaktan vazgeçer ya da yeteri kadar borçlanamazsa bilin ki doların üzerindeki baskı bitmiştir ve hızlı bir şekilde yükselmeye başlar" dedi.

Merkez Bankası'nın elastikesinin sıfıra düştüğünü de savunan Masum Türker, "Doların yükselmesi için iki önemli anahtar vardır. Birincisi Merkez Bankası diğeri ise Hazine'dir. Merkez Bankası geçtiğimiz günlerde yaptığı bir dolar operasyonu ile piyasadan 5 milyar dolar topladığı halde doları yükseltemedi. Piyasadan dolar çekilince aslında fiyatın artması gerekirdi. İkinci anahtar ise hazinedir. Hazine'yi bilmiyoruz çünkü Hazine hemen piyasaya girip parayı topladı. Parayı piyasada bıraksaydı doların gerçek fiyata gidişini görecektik. Hazine'nin de zannedersem biraz sıkıntısı var. Biz bakanlar birbirimizin dilinden hemen anlarız. Mesela selefim Kemal Derviş konuştuğunda ne demek istediğini ben hemen anlarım . Ben konuşunca da Derviş ve Ali Babacan ne demek istediğimi anlarlar.

Çünkü bu bilgileri veren adamlar bir zamanlar bize çalışıyordu. Bugün onlara, dün bana, benden evvel de Kemal Derviş'e çalışıyorlardı. Şu anda Merkez Bankası ile Hazine'nin sıkıntısı kontrolün spekülatörün elinde olmasıdır. Sıcak para sahipleri doları getirip bozmuşlar ya. Kendi paralarını dolara çevirmedikçe doların yükselmesine müsaade etmezler. Dolar yükselmeye mi başladı hemen getirip kara para sokmaya başlarlar. Merkez Bankası 5 milyar dolar çekti, sıcak paracılar ise hemen piyasaya 5 milyar dolar koydular.

Dolar yükselmesin, her an çıkabilir diye. Bu insanların para topladığını nereden anlarız? Bu spekülatörler kaçmak istedikleri zaman çaktırmadan Türk parasını dolara çevirirler. Şu anda da çevirme şansları var. Türkiye'deki yabancı banka oranı yüzde 27.5. O çevirme anında bankalar arası yarış ortaya çıkar. 'Doların var ya, sana fazla faiz vereyim bana yatır' derler. İşte dolara verilen faiz oranı yüzde 4'ten yukarı çıkmaya başlar. Hazine benim uyguladığım politikayı uygulayarak ödediği borçtan daha az borçlanırsa şuanda bilin ki dolar esas değeri olan 2 YTL'yi her an bulacaktır. Türkiye'de lastiğin ne zaman patlayacağı belli değildir. Bu nedenle size tavsiyem dolarla borçlanmayın" şeklinde konuştu.

Masum Türker SMMMO'daki seminerin ardından Belediye Oda Tiyatrosu'nda Uşaklı işadamlarına ve Kariyer Yaşam Kulübü üyelerine yönelik "Dünden bugüne Türkiye ekonomisi ve 2000'li yılların sektörleri" konulu bir seminere de konuşmacı olarak katıldı.

.
Yayın Tarihi : 9 Mart 2006 Perşembe 20:31:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?