5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Müze Müdürü'nden çarpıcı açıklamalar

Kanatlı Deniz Atı broşunun çalınmasıyla en değerli parçasını yitiren Karun Hazineleri’nin bir parçasının da Ankara’da yokolduğu ortaya çıktı.

Broşun sahtesiyle değiştirilmesiyle ilgili olarak tutuklanan Müze Müdürü Kazım Akbıyıkoğlu, Karun Hazineleri’ni 1993’te ABD’den kendisinin getirdiğini belirterek, 363 parça eseri Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne teslim ettiğini, kendi müzelerinin tadilatı tamamlandıktan sonra da 1996’da teslim aldığını anlattı. Teslim aldığı sırada 362 adet eser olduğunu farkettiğini belirten Akbıyıkoğlu şunları söyledi: "Bir eserin kayıp olduğuna dair tutanak tutuldu. 362 parça eseri Uşak Müzesi’ne getirdim. O tarihten beri eserlerin yerleri değişmedi. 2006 Mart’ta ihbar üzerine Müze Müdürlüğü’ne gelen müfettişlerin incelemeleri sonucunda broşun sahte olduğunu öğrendim. Kimseye eseri çıkarıp vermedim."

ABD’de Değişmiş Olabilir

Akbıyıkoğlu ikinci ifadesinde ise müzedeki vitrinlerin açılmasının mümkün olmadığını, vitrinlerin anahtarlarının da asistanların odasındaki bir çelik 
kasada kilitli ve mühürlü olarak saklandığını söyledi. Akbıyıkoğlu, 
"Bu yüzden şu anda müzede bulunan tarihi broşun yerinden alınmasının 
ve yerine sahtesinin konulmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. 
Şu anda müzede bulunan eser bence orijinalidir bu eser bana Amerika’dan 
teslim edilen eserdir. Ancak bu eser belki de Amerika’dan bana teslim 
edilirken sahtesi teslim edilmiştir" dedi.

Broşun gerçeği Atina’daymış

Uşak Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en değerli parçası Kanatlı Denizatı Broşu’nun yerine konan sahtesinin İran’da yapıldığı ve gerçeğinden 1 gram ağır olduğu belirlendi. 

Amerika’daki Gori Müzayede Salonu’nda el altından satışı olayın ortaya çıkması üzerine son anda iptal olan Kanatlı Denizatı Broşu’nun ise şu anda Yunanistan’da olduğu belirtildi. 

Broş’u elinde bulunduran işadamının Uşak’ın Mıdıklı Köyü’nde 7 ay önce kaçak kazı sonucu çıkartılan Lidya vazosuyla birlikte çok sayıda sikkeye de sahip olduğu belirtildi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 12:11:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?