5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Taşımacılara son uyarı

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman yaptığı açıklamada, K1 yetki belgesi olmayan firmaların 25 Şubat tarihinden itibaren taşımacılık yapamayacağını belirterek, taşımacılıkla uğraşan firma ve esnafa uyarılarda bulundu.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre kendi araçları ile gerçekleştiren firmalarla oto kiralama, otomobil ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı ve acentelik gibi faaliyetlerinin yetki belgesi ile yapılmasının hüküm altına alındığını belirten İsmail Karaman, "Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nin yürürlüğe girdiği 25 Şubat 2004 tarihinden önce, yurtiçi eşya taşımacılığı faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler, başvurudaki şartlardan yönetmeliğin 12. maddesinin E ve F bentleri ile 13. maddesindeki özel şartlar aranmaksızın 25 Şubat 2006 tarihine kadar yetki belgesi almak zorundadır.

Ticari amaçla taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların "K1" kendi firmalarına ait araçları bulunan ve firmalarına ait her türlü eşya ve yükü bu araçlar ile sevk eden tüm firmaların faaliyet alanına ve araç tonajlarına bakılmaksızın "K2" ve ev /büro eşyası taşımacılığı ile iştigal eden firmaların "K3" yetki belgesi alma zorunluluğu bulunuyor.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yayım tarihinden önce yurt içi eşya taşımacılığı yapan ve 25 Şubat 2006 tarihine kadar K1 yetki belgesi almak için başvuran kişilerden, 25 ton istiap haddinde eşya taşımaya mahsus öz mal ticari taşıt kapasitesine sahip olma şartı ile orta düzey yönetici Mesleki Yeterlilik Belgesi'ne sahip olma veya bu belgeye sahip kişi veya kişileri istihdam etme şartı bu faaliyete devam ettikleri sürece aranmayacak" dedi.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği'nde Ticaret Odası veya Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıt zorunluluğu olmakla beraber, yönetmelik yürürlüğe girmeden önce Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı olanlardan bu durumlarını belgelemeleri halinde 25 Şubat 2006 tarihine kadar Ticaret Odasına kayıt zorunluluğunun aranmayacağını da belirten UTSO Başkanı İsmail Karaman, "K1 belgesi almak için başvuru dilekçesi, başvuru belgesi, yetki belgesi, kayıtlı olduğu odanın belgesi ve trafik tescil belgesi gibi belgeler gerekiyor. Yurt içi eşya taşımalarında, K1 yetki belgesi sahipleri, yalnız kendi adına kayıt ve tescil edilmiş öz mal ticari taşıtları taşıt belgelerine kaydettirerek kullanabilecekler.

İlimizde taşımacılıkla uğraşan esnafımızın bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. UTSO olarak K1 belgesi alacak olan esnafımıza da gerekli yardımı sağlayacağız. Yapılan çalışmalar sonucunda sağlanan indirimle bu belge 300 YTL'ye alınacak. Belge alımında bir de harç alınacağı için belge almak isteyen esnaf 350 YTL ücret ödeyecek.

Belge alımı için 25 Şubat 2006'ya kadar Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yapılması gerekiyor. Belirtilen tarihe kadar belgesini almayan esnaf, bu tarihten sonra belge almak üzere başvurusunu yaptığında cezalı olarak ücret ödeyip belge sahibi olacağından, esnafın mağdur duruma düşmeden belgesini almasını istiyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2006 Cuma 13:23:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
MURAT MUTLU IP: 78.161.146.xxx Tarih : 4.09.2008 00:02:42

K1 YETKI BELGESI ALMAK ISTIYORUM 2004 YILI BAŞINA KADAR ŞOFÖRLER ODASI VE VERGI DAIRESINE KAYITLIYDIM KRIZDE BATIRDIM ARABAMIN KAYITINI AMCAMIN USTUNE ALDIM VE KENDI ADIMA K1 YETKI BELGEM YOK VE ŞU AN İŞSİZİM ARABA ALMIŞ OLSAM 2004 YILINDAN ÖNCE VERGI MÜKELLEFİ OLDUGUMDAN İNDİRİMDEN YARARLANA BİLİRMİYİM İNDİRİMDEN YARARLANIRSAM ÜCRET TOPLAMI NE OLUR