5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

UTSO Başkanı yasa değişikliğini değerlendirdi

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası (UTSO) Başkanı İsmail Karaman, yaptığı açıklamada, 5350 sayılı teşvik yasasında yapılan değişikliği değerlendirdi. 

UTSO Başkanı İsmail Karaman, 5084 sayılı teşvik yasasının çıkmasıyla Uşak'ta yatırım yapmak için 150 firmanın başvuruda bulunduğunu, bu firmalardan 46 tanesinin üretime geçtiğini ve geri kalan firmaların ise proje ve inşaat aşamasında olduğunu belirterek, "Ancak 5350 sayılı yasayla teşvik kapsamına giren firmalarımız en az 10 işçi çalıştırma mecburiyeti 30 işçiye çıkartıldı. Biz bu uygulamanın yanlış olacağını belirtip teşvik kapsamında yer alan tüm illere çözüm için yazı gönderdik. Ayrıca Başbakan ilgili bakanlar ve ilimiz milletvekilleri ile de 30 işçi mecburiyetinin kaldırılmasını istedik. Yaptığımız çalışmalar sonucu milletvekillerinin de desteğiyle 30 olan işçi çalıştırma mecburiyeti 10'a düşürüldü" dedi. 

Uşak'ta 5084 Sayılı kanun ile 30 kişi altında işçi çalıştırmayı taahhüt eden 46 firmanın 5350 sayılı yasayla ortada kaldığını da ifade eden İsmail Karaman, "5350 sayılı yasayla teşvik kapsamında bulunan tüm yatırımcılar yatırımlarını yarım bırakma düşüncesine girmişti. Uşak'ta sadece 46 firmanın çalıştırmayı taahhüt ettikleri işçi sayısı 850 kişidir. İşsizliğin had safhada olduğu günümüzde Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak buna seyirci kalamazdık. Milletvekillerimizle yaptığımız toplantılarla da işin peşini bırakmadık ve 20 Haziran'da tüm Türkiye'yi ilgilendiren düzeltme çıktı. Artık 01/10/2003 - 01/04/2005 tarihleri arasında yatırıma başlayan firmalarımız isterlerse eski kanundan, isterlerse de yeni kanundan faydalanabilecekler. Ayrıca aşağıdaki işlemlerden herhangi birini gerçekleştirmek suretiyle yatırıma başladığını belgeleyenler eski teşvike tabi olacak. 5084 sayılı Kanun kapsamında bedelsiz yatırım yeri tahsis edilmiş olması, akreditif açtırılması, yatırımın büyüklüğü ile uyumlu altyapının hazırlanması, yatırımla ilgili ithalat, bina-inşaat yapımı ve makine - teçhizat alımına ilişkin harcamalara başlanılarak yasal defterlere buna ilişkin gerekli kayıtların yapılması, yatırımın gerçekleşme durumunun Organize Sanayi Bölgelerinde Bölge Yöneticiliğine, diğer bölgelerde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğüne bildirilmiş olması. Buna göre yatırıma başladığını belgeleyen söz konusu mükellefler, 5084 sayılı kanunda 5350 sayılı kanunla değişiklik yapılmadan önceki hükümler çerçevesinde gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanabileceklerdir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 15:25:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?