5
Mayıs
2024
Pazar
KÜLTÜR/SANAT

Antik kent gün yüzüne çıkacak

Karahallı'ya bağlı Karayakuplu Köyü'nde 6 yıl önce ortaya çıkarılan ve Hıristiyanlık'ın kayıp mezhebi Montanizm'in merkezi olduğu öne sürülen antik Pepouza kentinde, Prof. Dr. Peter Lambe başkanlığındaki Alman ekibin yeniden araştırma yapacağı öğrenildi. 

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, yaptığı açıklamada, bölgenin yüzey araştırmalarıyla ortaya çıkarılmasının ardından, Prof. Dr. Peter Lambe ve ekibinin, Ağustos ayı içinde tekrar bölgeye gelerek araştırmalarına devam edeceğini kaydetti. Ekibin 6 yıldır bölgede çalışma yaptığını belirten Arıtürk, bu yıl da yüzey araştırması için bakanlıktan izin alındığını ve çalışmaların Ulubey kanyonlarına doğru ilerleyeceğini ifade etti. 

Çalışmalar tamamladıktan sonra ekibin hazırlayacağı raporu kendilerine vereceğini bildiren Arıtürk, ''Ekibe her konuda yardımcı olacağız. Bu yılki araştırmalar daha çok Karahallı Deresi, Banaz Çayı kenarlarında, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Clandıras Köprüsü ile güney kesimde Ulubey, Hasköy, Avgan Asar yörelerinde olacak'' dedi. 

2006 kazı sezonunda Banaz'ın Ahat Köyü'ndeki Akmonia antik kentinde de kurtarma kazısı yapmayı planladıklarını dile getiren Arıtürk, ''Akmonia antik kentinde bulunan mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması ya da koruma altına alınması konusunda, 2006 yılı kazı sezonunda kurtarma kazısı planlıyoruz. Bu alanda bulunan mozaikleri çıkararak, tablolar haline getirmeyi ve Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilemeyi istiyoruz. Ancak bunu gerçekleştirebilmek için bakanlıktan onay gelmesi gerek. Şu anda planlamamızı yapıyoruz. Akmonia'nın yanısıra Blandus antik kentinde çevre düzenlemesi yapacağız" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 24 Temmuz 2006 Pazartesi 18:23:23
Güncelleme :24 Temmuz 2006 Pazartesi 18:30:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?