5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

AKP'li Milletvekili'nden astım açıklaması

AKP Uşak Milletvekili Dr. Alim Tunç, 3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, kronik bir solunum yolu hastalığı olan astımın Türkiye'de 4 milyon insanı etkilediğini ifade etti. 

Yaşam ve çevre koşullarının sürekli değişmesi nedeniyle astım hastalığının tüm dünyada giderek arttığını belirten Alim Tunç, "Tüm dünyada 150 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon kadar insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Görülme sıklığı yaşam ve çevre koşularının değişmesine bağlı olarak artmaktadır. Özellikle çocukluk çağında astım hastalığındaki en önemli faktör alerjidir. Hava kirliliği, sigara dumanı, egzoz gazları, fabrika baca dumanları astım hastalarının yaşamını büyük ölçüde zorlaştırmaktadır. Bunun yanında küf mantarları, çiçek polenleri, kedi-köpek tüyleri ile hamamböceği de alerji yapmaktadır. Hamamböceğinin derisini değiştirmesi sonucu, eski derisi toza karışıp astım hastalarında alerji yapıyor. ABD'de de hamamböceği, astımlılar için önemli bir allerjen olarak biliniyor" dedi. 

Hastalığın göğüste hırıltı ve nefes darlığı ile ortaya çıktığını da belirten Tunç, "Dünyada ve ülkemizde bu hastalığın tedavisiyle ilgili gereken her türlü ilaç ve tedavi bulunmaktadır. Astım göğüste hırıltı, hışıltı, nefes darlığı ile kendini belli ediyor, bazen krize yol açabiliyor. Ama kişi hastalığıyla yaşamasını öğrenirse, ne zaman kriz geleceğini hissediyor. İlacını sürekli alıp, düzenli doktor kontrolünde bulunan hastaların astımdan korkmasına gerek yoktur" diye kaydetti.
.
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2006 Çarşamba 18:54:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?