5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Eşme'de suya siyanür karıştı

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal hizmet Emekçileri Sendikası (SES), 27-30 Haziran tarihlerinde Uşak'ın Eşme ilçesi ve köylerinde 2 bine yakın yurttaşın zehirlenme nedeninin su değil, siyanür olduğunun ortaya çıktığını  bildirdi. SES, Enerji Bakanı Hilmi Güler'i istifaya çağırdı. 

SES'ten yapılan yazılı açıklamada, Ankara Düzen Laboratuarı'nda yapılan kan analizleri sonucunda, 10 kan örneğinin 7'sinde siyanür oranının referans ağırlığının 000'la 0.20mg/L'nin çok üstünde çıktığı bildirildi. Açıklamada, bu durumun, "siyanürle altın aramanın insan ve çevre sağlığına hiçbir etkisi olmadığını beyan eden devlet yetkililerinin halka karşı sorumsuzluğunun bir örneği" olduğunun altı çizildi.
Açıklamada, ayrıca "Zehirlenmenin ısrarla içme suyundan gerçekleştiği yönünde açıklama yapan yetkililerin alınan kan örneklerine el koymasının bir panik sonucu olduğu ortaya çıktı" denildi. 

Sendika ayrıca köylülerin tepkilerine kulağını tıkadığını ileri sürdüğü Uşak Valisi Kayhan Kavas'ın ve Enerji Bakanı Hilmi Güler'in istifasını istedi. 

Açıklamada SES'in, Eşme Kışladağ'da “siyanürlü yığın liçi” yöntemiyle altın aranmasına karşı Manisa İdare Mahkemesi'nde açılan davaya müdahil olduğu hatırlatıldı ve "Halkın sağlığıyla oynayan Eldorado Gold şirketinin Türkiye temsilcisi Tüprag'ın arama çalışmalarına bir an önce son vermesi ve madenin kapatılması için yetkilileri göreve davet ediyoruz" denildi.
ANKA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2006 Çarşamba 17:42:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oya ateşyıldız IP: 85.96.151.xxx Tarih : 19.07.2006 21:33:18
bir habe rokumuştum burası muz cumhıriyeti değil diyordu. inanamadım ben muz cumhuriyetinde yaşadığımı bildiğim için şaşırdım. ardarda açıklamalar geldi nerdeyse oraya giden dr lara bir çapulcu demediler diyecem ama onuda dediler. hele bugün bir basın açıklaması yayınlamış sağlık müdürü kendisi de bir doktor olmasına rağmen meslektaşlarını hakir gören bu ifadelere nasıl dili varıyor anlamıyorum sonrada diyorumki hekimlik yürek işidir muz cumhuriyeti müdür sıfatını versede anlamı yoktur .....