5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Kışladağ madeni kuyularına iptal davası

Bergama'daki Ovacık köylülerinin siyanür liçi yöntemiyle altın çıkaran madene karşı yıllardır süren mücadelesine benzer bir mücadele de Uşak'tan geldi. Ulubey ve Eşme ilçeleri sınırı içerisinde bulunan Kışladağ Madeni'ni siyanür liçi yöntemiyle işletmek isteyen Tüprag şirketinin, madende kullanacağı suyun köylerinden geçmesini istemeyen İnay köylüleri dava açtı.

Yaklaşık 1 yıldır maden şirketine karşı yaptıkları çeşitli eylemlerle mücadelelerini sürdüren 308 köylü, konuyu yargıya taşıdı. Köy tüzel kişiliği ve 308 vatandaş tarafından, TÜPRAG Metal Madencilik Ltd. Şti. hakkında "Asil ve yedek kuyu açma ve kullanma ile maden sahası içinde belirlenen bir lokasyonda yeraltı suyu arama izninin iptali ve yürütmenin durdurulması" istemiyle dava açıldı. İzmir Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, kar yağışı nedeniyle toplantıya gelemeyen 308 köylü adına konuşan Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Ertuğrul Baykara, Kışladağ Madeni'ne karşı başlatılan mücadelenin yaklaşık 1 yıldır devam ettiğini belirtti. İnay köylülerinin altın madenini siyanür yığın liçi yöntemiyle işletmek isteyen şirketin, madende kullanacağı suyun köylerinden geçmesini istemediklerini vurgulayan Baykara, "Altın madeniyle ilgili ÇED olumlu belgesinin iptaline ilişkin Manisa İdare Mahkemesi'nde devam eden davada verilen bilirkişi raporunda açıkça, 'maden işletme faaliyetinin yer altı sularında kuruma ve azalmaya yol açacağı' belirtilmektedir. Bu raporun dışında konunun uzmanları, 'altın işletmesinin bu gereksinimi için seçilen alanda yer altı suyu çekilerek karşılanırsa, Ulubey Akiferi'nin Ulubey ve İnay köyü çevresindeki kesiminin su kaynaklarının kirlenmesi ve tükenmesi' tehlikesine dikkat çekiyor. İnay köylüleri, bu uğurda pek çok eylem yaptılar, jandarmadan dayak yediler. Kefenlerini giydiler, yaşam hakkı için çanlarını çaldılar. Şimdi bu konuyu yargıya taşıdılar" diye konuştu.

Bölgenin su yönünden fakir olduğunu, şirketin öngördüğü 132 ton cevheri suyla işleme koyması halinde 30 milyon metreküp su kullanılacağına dikkat çeken Baykara, bu miktardaki suyun 150 milyon kişinin günlük su miktarını karşılayacak oranda olduğunu bildirdi. Baykara, İnaylılar'ın çanlarını herkes için çaldığını, tüm kesimleri bu sese kulak vermeye çağırdıklarını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 20:44:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?