5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Şeker İş'ten özelleştirme karşıtı miting

Şeker İş Sendikası Uşak Şubesi, hükümetin şeker politikasını eleştirmek ve şeker fabrikalarının özelleştirmesine karşı çıkmak amacıyla yürüyüş ve miting düzenledi. 

Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'ndan başlayan yürüyüşe CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, siyasi parti temsilcileri, çalışanlar ve pancar üreticileri katıldı. 5 kilometre yürüyen yaklaşık 700 kişilik grup, İstasyon Meydanı'nda toplandı. Mitingde konuşan Şeker İş Sendikası Uşak Şube Başkanı Ali Kıran, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıkarak, "Satılan sadece fabrikalar olmayacak, aynı zamanda pancar tarımı ve şeker üretimi yüzde 40-50 oranında, sektörel istihdam ise yüzde 50-60 oranında azalacak ve işsizlik aratacaktır. Yan sektörler bu olumsuz durumdan etkilenerek bölgesel kalkınma sekteye uğrayacaktır. Ulusal şeker sanayimiz çökecek ve 6 milyon insanımız bundan etkilenecektir. AB baskıları yüzünden ülkemiz sektörden tamamen çekilmek zorunda kalacaktır. Bizler bu sektörden ekmek yiyen kesimler olarak şeker sanayine yönelik mevcut özelleştirme politikalarını, bunun yapılması durumunda mülkiyet devri yerine işletme hakkının devri yönetiminin benimsenmesini, en az 10 yıl süresince pancar ve şeker üretim zorunluluğu, fabrikaların modernizasyonu ve istihdamın korunmasına ilişkin garanti hükümlerinin getirilmesini talep ediyoruz" dedi. 

Katılımın azlığından dolayı üzgün olduğunu belirten Nuri Şeker Uşak Şeker Fabrikası'nın kurucusu Nuri Şeker'in torunu Mehmet Şeker, "Bu toplantının olacağından son anda haberim oldu. Hazırlıksız olarak ancak ümitle geldim. Kalabalığın azlığını görünce ümitsizliğe hayal kırıklığına uğradım. Benim bildiğim kadarıyla Uşak'ta yaklaşık 20 bin pancar ekicisi ya da çiftçisi var. Her aileden 1 kişi gelse burada 20 bin kişi olması gerekirdi. Burada 20 bin kişi yerine 700 kişi varsa demek ki, pancar ekicisi kendi sorunu için uğraşmıyor. Miskinleşmişiz. Gençler IMF'ye ABD'ye hayır diyor. Ben de hayır diyorum. Ama böyle değil. Bu lafla olmaz, çalışarak olur. Elini taşın altına koyarsan olur. Rahmetli dedemin 50-55 sene önce anlattıklarını şimdi anımsıyorum. Çektiği zorluklar gözümün önüne geliyor. Ne kadar duyarsız olduğumuzu görüyorum. Sırf kahvede oturup konuştuğumuzu görüyorum. Sen hakkını arayacaksın, ondan sonra seni seven kuruluşlar hakkını arayacaklar" diye konuştu.
Yaklaşık 2 saat süren miting, olaysız bir şekilde sona erdi.
.
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2006 Cumartesi 19:53:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?