2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

100 bin hektar sulanmayı bekliyor

Adıyaman Tarım Müdürlüğü'ne atanan Erdal Özer, basın mensuplarıyla yaptığı tanışma toplantısında Adıyaman'ın dört tarafında su kaynağı olduğunu fakat arazilerin susuz olduğuna dikkat çekti.

Tarım Müdürlüğü toplantı salonunda şube müdürleriyle birlikte basınla tanışma toplantısı düzenleyen Adıyaman Tarım Müdürü Erdal Özer, su kaynaklarının dikkatli kullanılması konusunda uyarıda bulundu. Atatürk Baraj göletinden Şanlıurfa ve Mardin'in, Çat Barajı'ndan Malatya'nın, Gölbaşı,Azaplı ve İnekli göllerinden Gaziantep'in, Çataltepe Barajı'ndan Kahramanmaraş'ın faydalandığını vurgulayan Özer, "Etrafı sularla çevrili Adıyaman'da yaklaşık 100 bin hektarlık alan sulama beklentisi içersindedir. GAP Eylem Planı'nda Gömükan, Koçali, Besni, Çetintepe ve Atatürk Barajı istasyonlarının biran önce devreye sokulması planlandığı görülüyor. GAP İdaresi ile görüşmelerimiz oldu ve en kısa zamanda Çamgazi, Çetintepe ve Koçali barajlarının devreye sokulması var" dedi.

Şanlıurfa'da Harran'ın suya kavuşmasının ardından aşırı sudan dolayı etkilendiğine işaret eden Özer, "GAP suyuna kavuşacağız ama GAP'ın suyunda boğulmamak lazım. Örneğin, Şanlıurfa'da oldu. Harran'da 200 dönüm arazi aşırı sudan etkilendi. Bizde Adıyaman'da GAP'ın suyunda boğulmamanın çarelerini bulmamız lazım. Yaklaşık 203 tane teknik elemanımızla etkin bir çalışma içersinde bulunacağız" şeklinde konuştu.

Adıyaman'da 761 bin 400 hektarlık alanın 287 bin hektarlık alanında tarımsal üretim yapıldığını belirten Özer, "Şuanda 50 bin hektarı sulanabiliyor. GAP Eylem planı sonunda 150 bin hektara çıkacak. Tarım arazisinin yüzde 60'ına yakını sulanabilir olacak. 38 bin hektarlık sahada bağ ve bahçe var. Bu meyveciliği bu bölgede canlandırılması lazım. Projeler proje aşamasında. Daha önceden güzel çalışmalar yapılmış ve devamı gelecek. Adıyaman'da 36 bin civarında tütün ekicisi var. Tütüne alternatif ürün çalışmalarını hızlandırmamız gerekiyor. Su iyi kullanıldığı zaman hayattır. Ama suyu iyi kullanamazsak hem topraklarımızın elimizden gitmesi hem de geleceğimize bırakılacak mirası çocuklarımıza bırakmamanın acısını çekeceğiz. Bunun için Adıyaman'da yağmurlama ve damlama sulama sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması lazım. Yüzde 90 suda tasarruf sağlıyor. 2009 yılında her ilçeden 2-3 tarla içi sulamayla ilgili bölge yapmak gayreti içersinde olacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 17:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?