1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

A-15 atık su tesisi için toplanıyor

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman'a yapılacak olan atık su arıtma tesisinin Avrupa'nın en modern ve gelişmiş tesisi olacağını kaydetti.

Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, AK Parti milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti İl Başkanı Lütfullah Ayhan, İlçe Başkanı Zeynal Özbilgin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Büyükaslan, Adıyaman'da 15 il ve ilçe belediye başkanının katılımıyla atık su arıtma tesisi konusunda toplantı düzenleyeceklerini belirtti. Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, atık su arıtma tesisi ve Havşeri-Zerban suyu ile ilgili basın açıklaması yaparak, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Atatürk Barajı Sitilce Mevkii'nde yapılması planlanan atık su arıtma tesisin yapımı için 1993 yılında harekete geçildiği fakat kendi dönemlerine kadar yüzde 5 seviyesinde gerçekleşme sağlandığını dile getiren Büyükaslan, "Sitilce Mevkii'nde 110 dönüm üzerine kurulacak olan tesis Avrupa'nın en modern tesisi olacak.Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından proje ihalesi yapıldı. Bakanlığın ihalesinde 15 il ve ilçe belediyesinin atık su arıtma tesisi yer alıyor. Tesislerin master projesi kapsamında aylık toplantılar düzenleniyor. 22 Ağustos tarihinde bu toplantıların 7.'si Adıyaman'da düzenlenecek. AB normlarına uygun olarak yapılacak olan tesislere ishale hattıyla atıklar aktarılacak ve geri dönüşümü sağlanacak" dedi.

Havşeri-Zerban suyu projesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Büyükaslan, "Proje ilk olarak Havşeri ve Zerban suyunu kapsıyordu. Projenin ilk diliminde Zebran suyunu projeden çıkardık. Bunun yerine Havşeri suyunun yanı sıra 5 kaynak suyunu daha ek olarak alacağız. Zebran suyunun oradaki insanlarımız için manevi değer taşıması ve mağdur olmaması için ilk etapta vazgeçildi. Bu kaynaklarla birlikte Adıyaman'a saniyede bin litre su akacak. DSİ Genel müdürlüğü yapım ihalesini 22 Ağustos tarihinde yapacak. 35 kilometrelik mesafede getirilecek su Adıyaman'ın 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak. proje bedeli 40 milyon YTL'dir. 2011 yılında bitirilmesi hedeflenen projenin 2009 yılına kavuşturulması için yaptığımız girişimler olumlu sonuçlar verdi. Havşeri ve diğer 5 kaynağın suyuyla yaz kış suyumuz akacak. Vatandaşlarımız içme suyunu hoyratça kullanmasın ve israf etmesin. Kentimize gelen içme suyu saniyede 750 litre iken, yaz aylarında bu miktar 280 litreye kadar düşebiliyor. Bunun için kente dönüşümlü olarak su veriyoruz" şeklinde konuştu.

AK Parti Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın ise, küresel ısınmadan dolayı su kaynakların kuruduğunu, su kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, belediyeyi bu projelerinden dolayı kutladı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ağustos 2008 Pazartesi 17:58:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?