Türkiye Kamu-Sen Adıyaman İl Temsilcisi Hacı Mehmet Sever, Avrupa Birliği (AB) ilerleme raporunda dayatmaların devam ettiğini kaydederek, özellikle Türk Ceza Kanunu'nun 301.maddesine müdahale ettiğini açıkladı.
Hacı Mehmet sever, AB ilerleme raporunun açıklanmasının ardından raporun içeriğine bakılmaksızın; geçen yıl 140 sayfa olan raporun bu yıl 75 sayfa olarak düzenlenmesi bazı çevrelerce sevinçle karşılandığının altını çizdi.
Sever, "Aslında raporun içeriğinin incelenmesi halinde, baştan sona kadar AB dayatmalarının artarak sürdüğü görülmektedir. Raporla birlikte; özellikle iki husus AB'nin olmazsa olmazı haline gelmiştir. Bunlardan biri Kıbrıs sorunu, Türk limanlarının Rum gemilerine açılması gerektiği dayatması, diğeri de Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesidir. AB ilerleme raporunda, Türklüğe, Cumhuriyete, devlet kurum ve kuruluşlarına şiddet içermeyen hakareti cezalandıran 301. maddenin yürürlükte olduğu vurgulanmış, gazeteciler, yazarlar, basın-yayıncılar akademisyenler ve insan hakları savunucularının devamlı surette bu madde kapsamında yargılandığı, Ermeni kimliği üzerine yazdığı yazılarda Türklüğü aşağıladığı için Hrank Dink adlı şahsın 6 ay erteleme hapis cezası aldığı belirtilmiştir. Yeni Ceza Kanunu ile birlikte düzenlenen 301. maddenin üzerinden bir yılık süre geçtikten sonra düzenlenme ihtiyacı duyulmasının bir gerekçesinin bulunması şarttır. Bilindiği üzere yasalar toplumsal ihtiyaçlar nedeniyle ortaya çıkmakta ve milli iradenin sembolü meclisçe oylanarak kabul edilmekte ve yürürlüğe girmektedir. Geçen bir yılık süreçte Türk milletinin ne gibi bir toplumsal ihtiyacı çıkmıştır ki bu yasa değişikliği gündeme gelmiştir. Türkiye'de belirli sayıda açılan dava nedeniyle, böyle bir değişikliğe gidilmesi millet iradesinin hiçe sayılması anlamında olup, Türk milletinin 301. madde ile hiçbir sorunu yoktur. Kaldı ki; bir yasanın toplumsal ihtiyaçları karşılayıp karşılamayacağı yönünde bir kanaatin oluşması için yargısal içtihatların oluşması şarttır. Türk Ceza Kanunu bile, 80 yılık bir süreç sonucunda değişmiştir. Yasa hükmünü uygulayacak, hakim olayın akışına bilgi ve belgelere göre gerekli cezayı zaten tayin edecek, farklı kararlar zamanla içtihat haline gelecek, kanun zafiyet gösteriyorsa değişikliği söz konusu olacaktır. 301. maddenin değiştirilmesine gerekçe olabilecek toplumsal bir neden bulunmamaktadır" dedi.
İHA
Yayın Tarihi :
21 Kasım 2006 Salı 15:39:56