4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADIYAMAN

Adıyaman Belediyesi'nden Arıtma Tesisi için seferberlik

Bayındırlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yaşar Karayel, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Aksoy ve İller Bankası Gaziantep Bölge Müdürü Hüseyin Sönmezler, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan’ın davetlisi olarak Adıyaman’a geldi. Sitilce mevkiinde 1995 yılında yapımına başlanan ve bugüne kadar yüzde 10’luk kısmı tamamlanabilen arıtma tesisinde incelemelerde bulunan heyet, daha sonra Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ile birlikte belediye binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, arıtma tesisinin şu ana kadar yüzde 10’luk kısmının yapılabildiğini belirterek, "Daha önce 2 tane havuz yapıldıktan sonra öylece kalmış. İller Bankası ile yapmış olduğumuz anlaşmayla önümüzdeki haftadan sonra etüt çalışmalarına başlanılacak" dedi.

İller Bankası Genel Müdürü Hidayet Aksoy ise belediyelerin en zor yatırımlarının alt yapı yatırımları olduğunu ifade ederek, "Atatürk Barajı atık sular nedeniyle kirleniyor. Bir bölgede alt yapı yoksa bu bir cinayettir. Şehrin pis suyu göleti veya havzayı kirletiyorsa, bunun üzerinde durmak lazım. Mahalli idareler için en zor olan yatırım vatandaşın gözü ile görmediği yatırımdır. Alt yapı çalışmaları da göze hitap etmediği için bu çalışmalar yöneticilerin zoruna gider. Belediyelerin bu konuya fazla sıcak bakmamasının nedeni ise, kaynak sorunu, çevre bilinci ve ekonomik getirisinin olmamasıdır. İller Bankası olarak Atatürk Barajı’nı kirleten katı atıklar için arıtma tesisi projesini yürüteceğiz. Tesisin tamamlanmasıyla Atatürk Barajı’nın kirlenmesi önlenecek" diye konuştu.

Türkiye’de 3 bin 225 belediyeye hizmet verdiklerini açıklayan Aksoy, "Türkiye’deki yerleşim yerlerinin yüzde 95’inde arıtma tesisi yok. Tüm belediyelerin arıtma tesisi sorununu 5 yıl içersinde bitirmek zorunda. Bir belediye bugün arıtma tesisi projesine başlasa en az 4 yıl sürer. 5 yıl içersinde arıtma tesisi problemi çözülmez ise, hem belediyeler hem de Türkiye kokar. Bu konuda belediyeleri kendi haline bırakmamak gerekir" şeklinde konuştu.

iha-adıyaman
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2004 Cuma 12:28:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?