1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Adıyaman Üniversitesi'nde türban krizi

Devam eden başörtüsü yasağını tespit etmek için Adıyaman Üniversitesi'ne giden sendikacılar, avukatlar ve siyasi parti temsilcileri, giriş kapısında güvenlik görevlileriyle tartıştı.

Anayasa'da yapılan değişiklik sonrasında Adıyaman Üniversitesi'nin başörtüsü yasağını sürdürdüğünü belgeleyerek suç duyurusunda bulunmak için Eğitim-Bir-Sen Temsilciliği, Adıyaman Barosu'ndan bazı avukatlar ve Saadet Partisi İl Başkanlığı yetkilileri, üniversite giriş kapısında bir araya geldi. Giriş kapısının yanında bulunan ikna odasında başörtülerini çıkararak kampüse giren başörtülü öğrenciler tespit edildi. Başörtülü kızlar, suç duyurusunda bulunmak için kendileriyle görüşen gruba, öğretim görevlilerinin kendilerine karşı tavır almasında korktukları için başörtülerini çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Daha sonra kampüsün iç kısmına giren ve basın mensuplarına ikna odalarıyla başörtülü öğrencileri gösteren grup ile güvenlik görevlileri arasında tartışma yaşandı. Avukatlar güvenlik görevlilerine Anayasa hükmünün neden uygulanmadığını sordu. Güvenlik görevlisi ise rektörlüğün emirlerini uyguladıklarını ifade etti. Güvenlik görevlileri basın açıklamasının dışarıda yapılmasını isteyince grup basın açıklaması yapmayacaklarını ve durumu belgelemek istediklerini söyledi. Güvenlik görevlilerinin grubu dışarı çıkarmak istemesi üzerine, tartışma ve itişmeler yaşandı.

Memur-Sen Konfederasyonu Adıyaman İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Adıyaman Şube Başkanı Gaffari İzci, Türkiye'nin aşiretler ülkesi olmadığını belirterek, "Türkiye aşiretler ülkesi değildir. Demokratik hukuk devletidir. Eğer hukuk devleti olduğuna inanıyorsak Anayasa'da yapılan değişikliğin dikkate alınması lazım. Adıyaman Üniversitesi'nde barış, huzur ve kardeşliğin yerleşmesini bekledik. Başörtülü öğrencilerin alınmadığının tespiti için bugün buradayız. Başta rektör olmak üzere yöneticileri, Anayasa'nın amir hükmünü dikkate alarak öğrencilerimizi başörtüsüyle içeriye alması gerekmektedir. Öğrencilerimiz ikna odasına alınarak orada başörtüleri çıkarıldıktan sonra içeriye alınıyor. Adıyaman Üniversitesi de keyfi uygulamalara katılan bir üniversite olmamalıdır" ifadelerini kullandı. Öğrenciler ise başörtüsüyle girmemeleri için hiçbir gerekçe sunulmadığını öne sürdü.

Adıyaman Barosu avukatlarından Demirhan Seçilmiş ise "Adıyaman Üniversitesi'nde başörtülü oldukları için içeri alınmayan öğrencileri tespit etmek için buraya geldik. Son Anayasa değişikliğiyle öğrencilerin başörtüsüyle özgür akademik çalışmalarını yapabileceklerini düşünüyorduk. Ama burada gördük ki başörtülü öğrenciler ikna odalarında başörtüleri çıkartıldıktan sonra içeri alınıyor" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2008 Çarşamba 18:39:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emir IP: 85.104.59.xxx Tarih : 6.03.2008 17:53:48

ya kardesim işiniz gücünüz yokmu sizin sizemi kldı size kaldıysa önce milletin sorun larını cözün benım vatandasım nsıl açmı tokmu işi varmı yokmu neden bunun beşine düşmüyorsunuzda bi bas örtüsüdür taksanda takmasanda olur ama iş olmasa aş olmasa olmaz bas örtüsü besinde kosanlar kusura bakmayın burda dönen rant size yaramaz haberiniz olsun