1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Adıyaman Üniversitesinden mütabakat

Adıyaman Üniversitesi, Japonya'nın RIHN Enstitüsü ile Bilimsel Mutabakat Anlaşması imzaladı.

Adıyaman Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Japonya'nın RIHN Enstitüsü tarafından, 'GAP Bölgesinde Arazi Yönetiminin Doğal Kaynaklar ve Sosyo Ekonomi Üzerine Etkisi' adı altında uluslararası bir sempozyum düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi ilk kez uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaparken, beş gün boyunca devam edecek olan etkinliğin açılışı Vehbi Koç Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış programına; Vali Ramazan Sodan, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz, Emniyet Müdürü Mustafa Sağlam, birçok yerli ve yabancı bilim adamı ile akademisyenler; Japonya İnsanlık ve Doğa Araştırma Enstitüsü (RIHN), Japonya, İtalya ve Almanya'dan bilim adamları, Türkiye'den çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri, GAP İdaresi ve TEMA Vakfı yetkilileri katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Vali Sodan, GAP bölgesindeki gelişimin birtakım sorunları da beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, "Nüfus baskısı ve gıda güvenliğini sağlamak gün geçtikçe zorlaşmaktadır. Ayrıca iklim değişikliği ve arazi bozumu, tarım üretimi üzerinde olumsuz etkiler yapan diğer faktörlerdir" dedi.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Gündüz ise ilk kez uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yapan üniversitenin, önemli etkinliklere imza atmaya devam edeceğini kaydetti.

Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise kentlerin gelişmesinde üniversitelerin etkisine değinerek sempozyumun önemine dikkat çekti. Büyükaslan, bilim adamları ve akademisyenlere Nemrut heykelciği hediye etti.

Açılış konuşmalarının ardından RIHN Enstitüsü'nden Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Parlak ve Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim Kapur, sempozyum hakkında bilgi verdi.

RIHN Enstitüsü'nden Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe, projenin su ve doğal kaynakların uygun şekilde kullanılmasını amaçladığını belirterek çalışma sonunda sürdürülebilir arazi ve su kullanımını ortaya koyacaklarını ve iklim değişikliği ile ilgili sorunları tartışacaklarını bildirdi. Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Parlak ise GAP bölgesinin jeolojik yapısını anlattı.

Bilim adamları ve akademisyenlerin konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Mustafa Gündüz ile RIHN Enstitüsü'nden Prof. Dr. Tsugihiro Watanabe arasında Bilimsel Mutabakat Anlaşması imzalandı.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 16:39:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?