6
Mayıs
2024
Pazertesi
ADIYAMAN

Adıyaman'da bir ilk!

ADIYAMAN'DA İLK KEZ PALMİYE YETİŞTİRİLİYOR

Tropikal iklimlerde yetişen ve boyları 30 metreyi bulan palmiye ağaçları, bir çiçekçi tarafından Adıyaman'da yetiştirilmeye başlandı.

Türkiye'de Akdeniz Bölgesinde yetiştirildiği bilinen ve ülke genelinde kente hoş bir görünüm vermek amacıyla kullanılan palmiye ağaçları artık Adıyaman'da da yetişiyor.

Binlerce çeşidi bulunan ve Türkiye'de birkaç çeşidi yetiştirilebilen palmiye ağacını Adıyaman'da yetiştiren Ozan Çiçekçilik sahibi İbrahim İnan, kurduğu sera alanında tohumdan palmiye yetiştirdiğini söyledi. Dışardan ithal edilen palmiye ağaçlarının artık Adıyaman'da yetiştirilmesinin kent ekonomisine önemli katkılar sağlaması hedefleniyor.

Serasında 4 bin civarında palmiye bulunduğuna vurgu yapan Ozan Çiçekçilik sahibi İbrahim İnan, Adıyaman'da palmiye yetiştiğini kanıtladıkları için mutlu olduğunu dile getirdi. Bu işin para için yapılamayacak kadar uğraş istediğini kaydeden İnan, kendisinin bu işi severek yaptığını ifade etti. Palmiye ve bitki yetiştirmenin hassas bir durum olduğuna dikkat çeken İnan,"Palmiye ağaçları genellikle Adana, Mersin, Antalya, Muğla gibi illerin bulunduğu Akdeniz Bölgesinde yetişiyor. Bu bölgede palmiyecilik

genellikle sera dışında, açık alanlarda yapılıyor. Adıyaman'da bir yıldır tohumdan palmiye yetiştiriyoruz. Seramızda yaklaşık 4 bin adet palmiye fidesi bulunmakta. Bunların sık sık ısıtma, nem ayarı yapılıyor. Palmiye fidesinin iyi yetişmesi için ortam kadar, ilgi de gerekli. Yetiştirme esnasında risk aldığımız durumlarda olmuyor değil" diye konuştu.

Palmiyelere çevre illerden talep olduğunu da sözlerine ekleyen İnan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yetiştirdikten sonra ilgili kurumlara satmayı hedefliyoruz. Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi çevre illerden talep var. Çevre iller Adıyaman'ı daha yakın gördüklerinden ve Adıyaman'da yetişen palmiyelerin daha dayanıklı olmasından ötürü tercih ediyor. Adıyaman'da 20 yıl öncesin kadar palmiye yoktu. Biz Adıyaman da yetişebileceğini kanıtladık."

ADIYAMAN'DA İLK KEZ PALMİYE YETİŞTİRİLİYOR
ADIYAMAN'DA İLK KEZ PALMİYE YETİŞTİRİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2010 Cumartesi 17:07:00
Güncelleme :20 Şubat 2010 Cumartesi 17:14:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?