1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Adıyaman'da hava kirliliği

Adıyaman'da akşam saatlerinde kaloriferlerin ve sobaların yakılmasıyla birlikte, hava kirliliği hat safhaya çıktı.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte artan hava kirliliği nedeniyle Adıyaman birinci derece iller arasında yer alıyor. Adıyaman'da kış aylarının gelmesiyle birlikte yakılan kalorifer ve sobalardan çıkan dumanların oluşturduğu hava kirliliği, akşam saatlerinde hayatı olumsuz etkiliyor. Kalorifer ve sobaların tam olarak yakılmadığı bu dönemde bile hava kirliliği akşam saatlerinde gözle görülür hale geldi. Türkiye'de birinci derece kirli iller arasında yer alan Adıyaman'da coğrafi konum, topografik ve iklim yapısı nedeniyle hava sirkülasyonunun sağlanamadığı belirtilirken, sağlık müdürlüğü kirliliğin hat safhada olduğu saatlerde yaşlı ve çocukları dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.

Adıyaman Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşların kalitesiz yakıt kullanmaması yönünde uyarılarda bulunurken, akciğer, solunum yolları, bronşit ve astım hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olan kirlilik nedeniyle Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, akşam saatlerinde vatandaşın dışarıda dolaşmamasını öneriyor.

Çevre ve Orman Müdürü Harun Dündar, "Kalitesiz yakıtların ortaya çıkardığı karbon monoksit, kükürt dioksit, karbondioksit ve partikül maddeler insanların sağlığı için tehlikelidir. Akşam saat 18.00 ile 21.00 saatleri arasında partikül madde yoğunluğu yaşanıyor. Adıyaman'ın coğrafi konumu, topografik ve iklim yapısı nedeniyle hava sirkülasyonu sağlanamıyor. Yağışsız geçen günlerde bu sıkıntıların yaşanması muhtemeldir. Yağış olduğu zaman partikül maddeler aşağı iner ve hava kirliliği olmaz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 14:17:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cem DOĞAN IP: 85.104.236.xxx Tarih : 19.11.2008 09:48:00

gerçektende bu hava kirliliğine bir çözüm bulunması lazım. Akşamları nefes almakta bile zorluk çekiyoruz. Bu kadar hava kirliliği olmasının asıl nedeni satılan yakıtların kontrol altında tutulmamasından kaynaklanıyor. Dışardan gelen ucuz ve bir okadarda kalitesiz kömürlerin yakılmasıda cabası. Ha diyeceksinizki kömür fiyatları aldı başını gitti fakir ne yapsın...