2
Mayıs
2024
Perşembe
ADIYAMAN

Adıyaman'da ilk organ bağışı

Adıyaman'da ilk kez gerçekleştirilen organ bağışı, başarılı bir operasyon ile tamamlandı. Adıyaman Devlet Hastanesi'nde beyin ölümü gerçekleşen mahkumdan alınan 2 böbrekten birinin kullanılamayacak durumda olduğu, bölünmesi düşünülen karaciğerin ise yeterince büyük olmadığı açıklandı. 

Cinayetten hüküm giyen ve 3 ay önce Bursa Kapalı Cezaevi'nden, Adıyaman Kapalı Cezaevi'ne getirildiği öğrenilen Süleyman Tamar (66) isimli şahsın ölümü üzerine ailesinin kararıyla organları bağışlandı. Başarılı bir operasyonla mahkumdan alınan organlar, Adıyaman'da ilk kez gerçekleştirilen organ nakli ile ihtiyaç sahibi hastalara transfer edilecek. Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya Turgut Özal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Nevzat Erdil ve Genel Cerrah Mehmet Yılmaz tarafından alınan organlar, organ bekleyen hastaların umudu oldu. 

Beyin kanaması sonucu 10 gün önce beyin ölümü gerçekleşen şahsın bağışlanan organları, Adıyaman Devlet Hastanesi'nde yapılan operasyonla alındı. Adıyaman'ın ilk, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ikinci organ bağışı olan olayda saatler süren operasyon sonrasında organlar başarılı bir şekilde alındı. Sağlık İl Müdürü Mehmet Emin Taş ve Adıyaman Devlet Hastanesi Başhekimi Mehmet İnan, operasyon sırasında ameliyathane dışında bekledi. 

Tamar'ın organlarını alan Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz,"Adıyaman için bugün önemli bir gündü. Hastayı ameliyata aldık. 

Gerçekleşen ameliyat sonrasında hastanın alınan karaciğeri kullanılabilir bir şekilde sağlam. Ameliyat öncesinde karaciğeri ikiye bölmeyi, iki hastaya hayat vermeyi düşünüyorduk fakat karaciğer istenilen büyüklükte olmadığı için bu mümkün olmadı. Sağ böbrek son derece iyi, kullanılabilir. Sol böbrek çok kilsi kullanılıp, kullanılamayacağını bilmiyorum ama biraz şüpheli gibi görünüyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 10:34:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?