4
Mayıs
2024
Cumartesi
ADIYAMAN

Adıyaman'da Sit alanında kalan evine çare arıyor

Adıyaman’da, Perre Antik Kent Sit Alanı içerisinde bulunan babadan kalma tarlasına ev yaptırmak isteyen şahıs, Sit alanı içindeki arazisine ne ev yapılmasına izin verildiğini, ne de arazinin kamulaştırıldığını söyledi.

Perre Antik Kent Sit Alanı’nda babasından kalan arazisine ev yapmak isteyen Bilal Sitil, yapılan ihbar üzerine Adıyaman Cumhuriyet Savcılığı’nın ev yapımını durdurduğunu söyledi. Kiracı olarak oturduğu evden çıkarıldıktan sonra babasından kalma arazide 2 odalı 80 metrekarelik ev yapmak istediğini belirten Bilal Sitil, ev yapımına başladıktan sonra Cumhuriyet Savcılığı’nın inşaat çalışmalarını durduğunu belirtti. 4 çocuğu ile akrabalarının bahçesinde kaldığını ifade eden Sitil, sorunun çözümü için tüm yetkili kurumlara başvurduğu vurguladı.

Arazisinin kamulaştırılmasını isteyen Bilal Sitil, "Benim arazimin hemen yanında hala inşaatı devam eden evler var, fakat kimse onlara bir şey demedi. Yıllardan beri bu tarlayı sürüyoruz, ekiyoruz, biçiyoruz. Ya izin versinler evimi yapayım, ya da yer versinler başka yere ev yaptırayım. Bana yer gösterilmezse burada ev yapacağım. Yapamazsam çoluk çocuğu toplayarak yakarım. Devlet buraları ya kamulaştırsın, ya da arazimize karışmasın. Devlet ne veriyor, ne de alıyor" dedi.

Konu ile ilgi açıklama yapan Adıyaman Müze Müdürü Fehmi Eraslan ise, Bilal Sitil’in Sit alanı içersine ev yapmak istediğini ve kanunun buna müsaade etmediğini belirtti. Eraslan, "2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı bir durum olduğu için suç duyurusunda bulunduk. Kanuna göre özel veya tüzel kişinin Sit alanı içersine fiziki müdahale yapması mümkün değil. Korunmak için tescil kararı alınmışsa, ortak miras olarak kabul edilir ve korunur. 1990 yılında birinci derece Sit alanı ilan edilen Perre Antik Kent’te ev yapmak mümkün değildir" diye konuştu.

ADIYAMAN (İHA) -
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 12:12:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?