1
Mayıs
2024
Çarşamba
ADIYAMAN

Adıyaman'da tarım konferansı

Ziraat Mühendisleri Odası tarafından, Tarım Haftası dolayısıyla Tarımsal Öğretimin 163. yılı ile ilgili olarak Adıyaman'da konferans verildi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, 'Türkiye Tarımı'nın Genel Değerlendirilmesi ve Ziraat Mühendislerinin Özlük Hakları' konusunda konferans verdi. Ziraat Odası Başkanı Yakup Taş, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abuzer Yücel, Adıyaman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Yener, ziraat mühendisleri katıldı.

Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen konferans öncesinde Adıyaman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türker Yener tarafından yapılan açılış konuşmasında tarımın önemine dikkat çekildi.

Yener, "Gerilere baktığımızda hiç şüphesiz ülkemiz tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydetmiştir. Tarım sektörümüz sıfır konumundan dünya ülkeleriyle rekabet eder duruma gelmiştir. Bunu göz ardı edemeyiz ama sektörün ve söktür çalışanlarının sorunlarının bulunduğu bir gerçektir. Bütün sıkıntılara
rağmen tarım camiasının üyeleri tarım sektöründe gayretli çalışmaya devam etmektedir" dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye'de 90 bin ziraat mühendisinin bulunduğunu, Türkiye'nin tam manasıyla tarım politikası uygulaması halinde ziraat mühendisi sayısının yetersiz kalacağını fakat çok sayıda ziraat mühendisinin işsiz olduğunun altını çizdi. Günaydın, 2008 yılında yapılan KPSS sınavına 18 bin ziraat mühendisinin girdiğini ve bu rakamın 8-9 bininin işsiz olma ihtimalinin olduğunu kaydetti.

Tarım sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Günaydın, "Çitçilerin gecen yıl kullandığı gübre miktarında yüzde 10 ila 40 arasında düşüş yaşanmış. Çiftçi gübre kullanmadığı için cebine para girmesi gerekirdi fakat girmedi. Çiftçiye verilen desteklemeler artmadığı için çiftçi gübre kullanamadı. Hem istihdam etkilendi hem de dış ticaret etkilendi" şeklinde konuştu.

Günaydın, daha az maliyetle tarımsal faaliyet gösterilmesi gerektiğini, daha fazla bilgi ve teknoloji tarım sektörüne yaymanın ise ziraat mühendisleriyle sağlanacağını ve Türkiye'nin sulanabilen alanın büyümesi gerektiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 15:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?